El Telèfon de l'Esperança compleix 50 anys amb un repunt de cridades del 23,4%
L’any 2020 es van contabilitzar vora onze suïcidis diaris i les telefonades amb idees autolítiques han augmentat un 53% en dos anys
El Telèfon de l’Esperança de València compleix 50 anys. Des de 1972 ha ajudat vora 250.000 persones. Hui dia el que més preocupa és l'augment que han registrat les telefonades amb idees suïcides en els últims anys. Les últimes dades recullen un 23,4% més de cridades respecte a l'any anterior, el que mostra que la soledat ha augmentat progressivament des del 2010.
"Em van tractar molt bé. Són persones professionals en el seu camp. Hi ha moltes persones que estan molt soles, que tenen depressió, ansietat i més ara en la covid, hi ha patologies que s'han desenvolupat més enllà del que es podria esperar", explica María Luisa. Ella és una de les 250.000 persones que han cridat al Telèfon de l’Esperança de València en l’últim mig segle. Com ella apunta, la salut mental ha sigut sempre una assignatura pendent i la pandèmia ha acabat de posar-la contra les cordes.
La soledat duplica la del 2019. Ha augmentat un 25% i supera el 40% entre els més majors. La pandèmia, a més de descobrir les necessitats i mancances en salut mental, també ha llevat els tabús. La mort de l’actriu Verónica Forqué ha suposat un abans i un després a l’hora de parlar del suïcidi. Ja no se silencien les dades.
L’any 2020, quasi 11 suïcidis diaris. Les cridades amb idees autolítiques han augmentat un 53% en dos anys. Si l’any passat, 420 persones van cridar perquè no volien morir a soles, enguany tot apunta a un increment del 22%.
Espanya lidera el consum d’ansiolítics i antidepressius d’Europa i no deixa el podi dels més prevalents en depressió, i alhora és dels que menys psicòlegs i psiquiatres tenen per habitant. Una situació que augura una llarga vida al Telèfon de l'Esperança, que continua en l'espera d'un telèfon de tres xifres per a prevenir el suïcidi de manera urgent.