El teletreball repunta per tretzé mes consecutiu a la Comunitat Valenciana

És la tercera autonomia amb més taxa de teletreball, un 14% dels ocupats

Imatge d'arxiu d'una persona teletreballant
Imatge d'arxiu d'una persona teletreballant / Shutterstock

Un 14,3% de les persones que treballen a la Comunitat Valenciana ho fa des de casa, segons l'últim estudi del centre d'estudis i divulgació del grup Adecco. Esta xifra la situa com la tercera autonomia amb més percentatge de teletreball després de Madrid (25,5%) i Catalunya (15,8%). Esta modalitat ha augmentat un 14,4% el 2024 a tot Espanya, 0,9 punts percentuals respecte al 2023. És la dada més alta des del tercer trimestre del 2021 —quan arribava al 14,5%—, però així i tot està lluny de la mitjana europea, que se situa en un 24,1%. Per autonomies, on més ha crescut ha sigut Madrid (+2,8 punts percentuals), Catalunya (+15,8%) i la Comunitat Valenciana, que acumula ja tretze trimestres consecutius d'increments, (+0,6).

Tot i que la Comunitat de Madrid alberga el 15,9% del total d'ocupats, concentra el 25,5% dels teletreballadors del país, mentre que Catalunya, amb el 17,7% dels ocupats d'Espanya, té el 15,8% dels teletreballadors. Així, a les dos autonomies alberguen el 33,6% de tots els ocupats, però arriben al 41,3% de les persones que fan faena en remot, quasi el triple que la següent autonomia amb més percentatge de teletreball, la Comunitat Valenciana (14,3%).

Un total de tretze comunitats mostraren un increment interanual de la proporció de teletreballadors el quart trimestre del 2024. A més de les ja citades —Madrid, Catalunya i la Comunitat Valenciana—, es trobarien el País Basc, Galícia, Andalusia, Aragó, Balears, Astúries, Castella-la Manxa, Extremadura, la Regió de Múrcia i Castella i Lleó.

En canvi, el teletreball ha descendit en tres comunitats, especialment a Canàries, amb una caiguda d’1,6 punts percentuals en taxa interanual, que la situa en un 8% del total de treballadors. Els descensos han sigut més moderats a Navarra (-0,8 punts), La Rioja (-0,8 punts) i Cantàbria (-0,1 punts percentuals).

Actualment, a Espanya teletreballen ocasionalment almenys 3,2 milions de persones, la qual cosa vol dir que del màxim d'1,91 milions de persones que van començar amb esta modalitat per la pandèmia, s'han perdut 360.700 (un 18,8%) i romanen 1,55 milions.

Bretxa amb la mitjana europea

En comparar la situació d'Espanya amb les dades d'altres països s'observa que està lluny de les xifres de la Unió Europea respecte al teletreball. La bretxa d'Espanya respecte a la UE és de 9,7 punts percentuals (24,1% a la UE enfront del 14,4% a Espanya). Una distància que és encara més gran, de 41,5 punts, si comparem amb Holanda, que es troba en el primer lloc. I és, en canvi, 11,3 punts percentuals superior a la de Bulgària, que es troba en l'últim lloc.

Entre els 20 majors països de la UE, Espanya ocupa el lloc 14, el mateix que va ocupar el 2019 —d'acord amb les dades d'Eurostat—, mentre que un any arrere estava en la posició número 13.

També et pot interessar

stats