Les temperatures extremes al gener baten nous rècords a la Comunitat Valenciana

Calles, Gavarda i Anna registren més de 30 °C, una xifra que ha deixat "impressionats" els meteoròlegs

Temperatures de rècord en tota la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Les temperatures han arribat al pic més alt d’aquesta onada de calor del mes de gener, que calfa sense pietat cada racó de la Comunitat Valenciana. No per esperades, les xifres han sigut menys sorprenents. Aquest dijous de vesprada, l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) anunciava que ha registrat més de 30 °C en tres estacions de la Comunitat Valenciana: a Calles (Serrans), Gavarda (Ribera Alta) i Anna (Canal de Navarrés). 

Segons la plataforma Extreme Temperatures Around The World, que arreplega els registres més significatius en tot el planeta i disposa de més registres en el continent europeu, la informació de les estacions d’Avamet suposa que “hem arribat a les temperatures més altes registrades mai en un mes de gener a tot Europa”. 

“Estem impressionats”, han reconegut des de l’associació valenciana. “Gener és el mes més fred de l'any i no tenim constància de cap altre registre històric superior als 30 °C en gener”, han afegit.

Molt prop dels 30 °C s’han quedat altres municipis, com Guadasséquies (Vall d’Albaida), Beniarrés (Comtat) i l’Alcúdia (Ribera Alta), entre altres. 

En algunes regions de la Comunitat Valenciana, tot i no haver arribat als 30 °C de temperatura, s’ha arribat a xifres que són igualment preocupants i impròpies de l’hivern. És el cas de Morella (Ports), que en aquestes dades hauria d’estar vivint les seues primeres nevades de l’any i, en canvi, ha registrat durant el dimecres i el dijous 22,4 i 23,3 °C, respectivament, superant el seu propi rècord de temperatura màxima de 2022 (que era de 21,5 °C), en dos dies seguits. Aquesta calor és típica del municipi en el mes de juny, no en gener. 

En canvi, unes altres zones han tingut temperatures que, tot i ser elevades per a l’època de l’any, en comparació amb la resta del territori són suaus. És el cas de Castelló de la Plana (Plana Alta), on la proximitat a la mar i la humitat han mantigut el termòmetre per sota dels 20 °C la major part del dia.

La gent, obligada a canviar la roba d'armari a causa de la calor en el mes de gener
La gent, obligada a canviar la roba d'armari a causa de la calor en el mes de gener / Biel Aliño / Efe

Alacant, 10 punts per damunt de l'habitual

Segons ha apuntat aquest dijous el servei oficial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la Comunitat Valenciana, a Alacant la màxima s'ha quedat en 27,5 °C, que és 10,5 punts superior al normal d'un 25 de gener. "És el quart registre més alt mesurat a la ciutat en un mes de gener en més de segle i mig d'observacions", han afirmat.

No ha sigut l'únic rècord. També a Alcoi, amb 27,4 °C, s'ha superat la temperatura màxima en un mes de gener, que era 26,5 el 10 de gener de 2015. Unes altres estacions amb anys d'activitat han anotat xifres fora de l'habitual. És el cas de Xelva, a la Serrania, amb dades disponibles des de l'any 1983, que ha superat el rècord de temperatura màxima establit precisament aquest dimecres. Amb 28,4 °C a les 16:00 hores, l'Aemet alertava que "encara pot pujar alguna cosa més", que finalment s'ha detingut en 29,6 °C.

Villena (Alt Vinalopó), amb dades quasi ininterrompudes des de 1943, ha registrat aquest dijous una màxima de 26,5 °C, que "també és rècord de gener en la localitat", segons ha indicat l'Aemet, "superant els 26 °C del 29 de gener de 2021". La màxima normal d'un 25 de gener a Villena és de 14 °C.

A Xàtiva (la Costera), la temperatura està estabilitzada per damunt de 27 °C. "La màxima ha sigut de 27,9 "que és el segon valor més alt al gener després dels 28 °C del dia 28 de gener de 2021", explica l'agència.

Una de les estacions amb menys antiguitat és la de Fredes (Baix Maestrat), que arreplega dades des de 2003. A quasi 1.200 metres d'altitud, el municipi ha viscut una jornada amb màximes de 21,6 °C, que tenint en compte la ubicació és una xifra massa elevada. És, de fet, la primera vegada que se superen els 20 °C al gener en aquest poble. "Fins hui, el registre màxim eren els 19,9 °C d'ahir i els 19 °C del 20 de gener de 2007 i l'1 de gener de 2022", ha explicat l'entitat.

Novelda (Vinalopó Mitjà), amb informació des del 1966, va registrar el seu rècord de temperatura màxima en desembre i hui ha registrat un de nou. "Els 28,8 °C de hui superen els 28 °C del 28 de gener de 2021, i del 7 i 9 de gener de 1982", informa l'Aemet.

Els experts en meteorologia del servei de l’Oratge d’À Punt recorden que, tot i que és anticiclònic i estable, aquest “no és un bon oratge”, ja que afecta a tots els àmbits de la vida. Precisament un dels més afectats és l’agricultura. Fa uns dies coneixíem que alguns cirerers estan florint ja, fora de temporada.

També et pot interessar

stats