Temperatures primaverals en el tercer episodi càlid d’enguany

Dijous es podria batre rècord de temperatura a Morella (22 °C) i València (26,6 °C)

Un home beu aigua en plena onada de calor
Imatge d'arxiu d'un home bevent aigua per la calor / Eduardo Parra (Europa Press)

En el cor de l’hivern, la Comunitat Valenciana enceta aquest dimecres un nou episodi càlid fora de temporada, el tercer des que va començar el 2024. En els pròxims dies es podria superar el rècord de temperatures, extraordinàries per a un mes de gener, especialment en àrees com la ciutat de València i voltants i a l'interior. 

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha explicat que, venint d’un episodi on s’han registrat rècords de temperatures nocturnes, ara canviarà a màxims diürns. Aquest nou cicle tindrà el pic més alt aquest dijous, però es podria prolongar, almenys, fins a finals de mes. 

Són tres episodis anòmals aquest primer mes, segons remarca l’Aemet, "sense precedents en aquesta època de l'any a la Comunitat Valenciana". L’agència recorda que en 2021 va haver-hi un altre episodi extraordinari els dies 28 i 29 al qual pertanyen molts rècords de temperatura de gener. En els observatoris de Castelló de la Plana (28 °C) i Alacant (29,8 °C), el rècord de temperatura més alta al gener es va registrar en 2021.

Tot i que els especialistes creuen “difícil que se superen eixos registres”, no descarten que es puguen sobrepassar en altres localitats, sobretot de l'interior, on no arriben les brises. A Morella, per exemple, mai s'han superat els 22 °C al gener, i la previsió per a dijous és de 23 °C. Per la seua banda, a València i l'aeroport apunten que no seria sorprenent si també se supera dijous el rècord de temperatura màxima d'un mes de gener, que està en 26,6 i 26,2 graus, respectivament. 

Així mateix, consideren “probable” que la temperatura mitjana de gener presentarà una anomalia pròxima a +3 °C en relació amb la mitjana. Això vol dir que gener serà un mes "extremadament càlid i el més càlid des que hi ha registres". Aemet afig que, d'acord amb la previsió, la temperatura mitjana del dijous equivaldrà a la d'un dia normal de la primera desena de maig.

També et pot interessar

stats