Diumenge d’inestabilitat: banderes roges, fortes ratxes al litoral i tempestes a l’interior

Les pluges vespertines poden deixar granís i 20 l/m² en una hora

Inestabilitat a Port Saplatja, a Alboraia, este diumenge a migdia
Inestabilitat a Port Saplatja, a Alboraia, este diumenge a migdia / À Punt NTC

L’entrada d’un front al nord de la península este diumenge s’ha traduït en inestabilitat i un brusc canvi d’oratge en pràcticament tota la Comunitat Valenciana.

El vent de llevant i de gregal que bufa des de primeres hores del matí acompanyat de núvols s’ha emportat la calor i ha donat un respir a les altes temperatures d’agost. De fet, l’efecte també s’ha fet palés a la mar, on les ones, el vent i els corrents potencialment perillosos per al bany han obligat moltes platges a canviar banderes verdes per grogues o roges. 

Als municipis del litoral central i nord, on les ràfegues de vent estan en 3,30 i bufen a 40 km/h, s'han posat banderes roges. Ha sigut el cas de València, Cullera o Alboraia, on els serveis de socorrisme també han posat una bandera especial a les zones d’espigons que adverteixen del perill per la proximitat de les roques. Amb el pas de les hores, els efectes de les fortes ratxes de gregal i llevant s’han notat també a platges del sud com la de Santa Pola o Torrevella, on les banderes roges també prohibeixen prendre el bany. 

De cara a esta situació marítima, els serveis d’emergències demanen a les persones que visiten les platges que seguisquen les indicacions dels socorristes i que comproven el color de la bandera abans d’entrar a la mar per tal d'evitar ofegaments. 

Però no és l'única advertència meteorològica d'este diumenge. D'una banda, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha decretat el risc alt d'incendi forestal en tota la Comunitat Valenciana excepte al litoral de València, on s'ha establit un risc baix-mitjà.

D'altra, AEMET ha alertat sobre les precipitacions, que s'espera que siguen més intenses de cara a la vesprada, moment per al qual estan activats els avisos grocs per tempestes que podrien deixar granís i 20 litres per metre quadrat en una hora a l'interior de València i Castelló.

Avisos per tempestes de diumenge 25 d'agost
Avisos per tempestes de diumenge 25 d'agost / À Punt Oratge

Tot i que les temperatures baixen de manera generalitzada en quasi tot el territori valencià, al litoral de la província d'Alacant, el mercuri es manté en valors elevats.

Previsions de temperatures màximes de dissabte 24 a diumenge 25 d'agost
Previsions de temperatures màximes de dissabte 24 a diumenge 25 d'agost / À Punt Oratge

També et pot interessar

stats