Les tempestes de la setmana passada no eviten que els pantans valencians continuen perdent aigua

Les conques del Xúquer i del Segura encadenen vint setmanes a la baixa i marquen nous mínims anuals, al 41,6% i 17% de capacitat, respectivament

Vista de l'embassament de Forata, a Gàtova, pràcticament sec
Vista de l'embassament de Forata, a Gàtova, pràcticament sec / Shutterstock

La situació dels pantans repartits per les comarques valencianes empitjora cada setmana. Les pluges amb què començava setembre, abundants sobretot en la part nord, no han aconseguit revertir la sequera que afecta les reserves hídriques, que continuen perdent aigua progressivament i estableixen nous nivells mínims de l'any. Per vintena setmana consecutiva, tant els embassaments de la conca del riu Xúquer com del Segura han vist reduït el volum d'aigua, segons el balanç actualitzat pel Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) este dimarts.

D'acord amb l'últim informe, les preses corresponents a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) —la majoria en territori valencià— han retrocedit set dècimes percentuals i es queden al 41,6% de capacitat, més de sis punts per davall del nivell que es registrava la mateixa setmana de setembre el 2023. D'altra banda, els de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) han caigut al 17%, dos dècimes menys que dimarts passat.

Estes dades agreugen la preocupació per l'estat de les reserves hídriques valencianes, que se situen considerablement per davall del llindar mitjà dels últims deu anys. Una situació propiciada pel dèficit de precipitacions i les altes temperatures que s'han registrat els mesos d'estiu. L'informe del Miteco apunta a una pèrdua de 13 hm³ i 2 hm³ en el volum d'aigua emmagatzemada en els embassaments del Xúquer i del Segura, respectivament. A més, ambdues confederacions es queden per davall de la mitjana espanyola, tot i que la que passa pel sud valencià (32,5 punts menys) té una situació més crítica.

Però a banda de les demarcacions fixades per les confederacions hidrogràfiques, el web Embalses.net calcula la mitjana de cada autonomia. Segons les estimacions d'este portal, els pantans valencians estan al 30,16% de capacitat, percentatge dotze punts per sota de fa just un any.

La tònica de sequera, tot i això, transcendeix l'àmbit autonòmic i és generalitzada a tot el país, a pesar dels temporals que han marcat el final de l'estiu. Unes pluges que han afectat gran part de la península i que no han bastat per a reconduir la pèrdua de recursos hídrics en totes les preses espanyoles. En conjunt, estes infraestructures han experimentat una evaporació de 127 hm³ d'aigua en els últims set dies.

Contreras, el que més aigua perd

Pel que fa als sistemes valencians, Alacant (Marina Baixa-Serpis) i Castelló (Palància-Millars-Sénia) són els que estan en una situació més delicada, al 13,37% i 15,14% de la capacitat, però ambdós milloren lleugerament respecte del balanç anterior. El del Túria es manté invariable, mentre que en el cas del Xúquer baixa mig punt, al 46,07%.

En conjunt, els pantans pertanyents al Xúquer continuen prou per davall de la meitat de la capacitat conjunta, que és de 2.829,7 hm³. El que més aigua pot albergar, a Tous, a penes ha millorat els nivells a pesar de les últimes tronades i es manté quasi a una sisena part del volum, en un percentatge semblant a la setmana passada (18,33%) després d'haver guanyat 0,66 hm³. Baixen més d'un punt les reserves del segon en envergadura, el de Contreras, que acaba al 45,24%, amb 163,21 hm³ dels 360,8 possibles. En set dies s'han evaporat més de sis hm³, la pèrdua més gran en termes absoluts al territori valencià. Una altra presa rellevant és la de Benaixeve, que es queda esta setmana al 33,63% de capacitat i 74,44 hm³ d'aigua.

D'altra banda, les alarmes estan enceses també al pantà d'Arenós, al curs del riu Millars. L'informe elaborat per la CHX el deixa al 10,92%, mig punt menys que fa set dies. En altres paraules, l'aigua que té a penes supera la dècima part de la capacitat. Només conserva 12,11 hm³ dels 110,9 que podria contindre.

També et pot interessar

stats