Les teràpies amb llum podrien combatre qualsevol càncer en uns quinze anys
L’expert José Miguel López-Higueras afirma que aquestes tècniques combatran moltes malalties
El director del curs International School on Light Sciences and Technologies: Light in Health and Medicine, que se celebra aquesta setmana a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), José Miguel López-Higuera, ha assegurat que les teràpies amb tècniques de llum podran combatre el càncer i la metàstasi en uns quinze anys.
"Serà un dels temes del demà", ha assenyalat el catedràtic responsable del Grup d'Enginyeria Fotònica en la Universitat de Cantàbria, ja que, "amb teràpies activades amb llum, es pot atacar el càncer de manera directa i indirecta", matant exclusivament les cèl·lules malignes d'aquests tumors i respectant les sanes.
A més, ha afirmat que serà possible, perquè "ja està pràcticament demostrat" i "funciona molt bé", combatre la metàstasi a través d'aquests processos que donaran lloc a "nanomedicines" específiques per a una mena de cèl·lula, que seran capaces d’identificar per elles mateixes on estan les cèl·lules canceroses. "Pot sonar a ciència-ficció hui dia", però podria comercialitzar-se en uns quinze anys –ha estimat–, encara que els terminis dependran de molts factors.
Així ho ha assenyalat en una roda de premsa per a presentar el curs sobre "Ciències fotòniques per a la vida real", que s'està desenvolupant a la UIMP, que tindrà diverses xarrades amb dèsset experts i expertes de l'àmbit i dues taules redones. En el curs es tracten temàtiques al voltant de l'aplicació de la llum en la salut i la medicina, una tecnologia que ja permet controlar el cervell d'un ésser viu sense contacte físic i, per tant, sense mal, fins i tot podent-se manipular deliberadament per a fer sentir el subjecte estudiat diferents sensacions.
De fet, segons ha indicat López-Higuera, diversos investigadors ja han alertat de la necessitat d'una regulació tenint en compte els "drets del cervell", per a saber què es pot fer i què no, perquè "en el futur podria arribar a utilitzar-se per a manipular-nos" i és important "actuar abans que siga tard".
Gran avanços en tractaments oculars
D’altra banda, la directora del Centre de Ciències Visuals de la Universitat de Rochester (Nova York), Susana Marcos, ha explicat que la fotònica està suposant grans avanços i aportant moltes facilitats en l'estudi de la visió i de l'ull. I és que, per exemple, alguns d'aquests mètodes d'estudi de l'ull provenen de l'Astronomia, per a veure les estreles en alta resolució.
Marcos ha detallat que algunes de les condicions oculars que s'investiguen i es tracten amb tècniques lumíniques són la miopia, que afecta un 30% de la població en països occidentals i en un 90% en llocs com Singapur o Hong Kong, on és "una espècie d'epidèmia" i que pot deure's a la falta d'exposició a la llum, entre altres factors.
També es corregeix amb aquestes tècniques de llum la presbícia, que afecta el 100% de les persones per damunt de 45 o 50 anys, així com les cataractes per envelliment en el qual el cristal·lí de l'ull es fa opac.
Així mateix, la directora de l'Institut d'Investigació de la Llum i la Salut a l'Hospital Mount Sinai (Nova York) ha destacat que l'ús de la llum per a tractar les malalties està "millorant la qualitat de vida dels pacients". Ha posat com a exemple persones malaltes d'Alzheimer, càncer o Parkinson, que reben diferents intensitats de llum a la retina de l'ull resultant en una millora, entre altres coses, del somni i de la capacitat cognitiva.