Nostra Terra: "La pressió ciutadana ha sigut fonamental per a frenar la macroplanta solar Magda"

Parlem amb Maria Cinta Moliner, una de les portaveus de l'associació Nostra Terra, després que la promotora del megaprojecte hi haja renunciat

Imatge d'arxiu d'una manifestació contra el Magda
Imatge d'arxiu d'una manifestació contra el Magda / Nostra Terra

La promotora de la macroplanta solar Magda, Tregmul Trade, SL (del grup francés Akuo), ha renunciat esta setmana al projecte per no poder complir les condicions necessàries arreplegades en la Declaració d'Impacte Ambiental. Esta planta fotovoltaica, que havia d'involucrar el terreny de més de deu municipis de la Plana Alta, ha trobat en els últims anys una forta reacció ciutadana que ara rep la notícia amb precaució, ja que la renúncia encara no s'ha fet oficial.

Inicialment, el projecte tenia unes dimensions de 472,11 hectàrees, vora 500 camps de futbol, i suposava repartir 260.000 panells solars entre les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes, a més de subestacions de nova construcció, centenars de torres elèctriques i 70 quilòmetres de cablejat per a portar l'energia cap a la costa. La línia d'evacuació passava per les Coves de Vinromà, Vilanova d'Alcolea, la Torre d'en Doménec, la Vall d'Alba, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló, Almassora, Torreblanca i Alcalà de Xivert.

À Punt ha parlat amb Maria Cinta Moliner, portaveu i membre de l'associació Nostra Terra, per a conéixer la reacció a la renúncia després de tant de temps de resistència al projecte. Moliner ens explica que, per a l'associació, la seua demanda no està tancada perquè la decisió per part de l'empresa d'abandonar el projecte no se'ls ha comunicat de cap manera oficial, ni per part del Ministeri de Transició Ecològica ni per part de l'empresa. "És sense dubte una bona notícia, però l'agafem amb cautela", afirma, i afegeix que queden a l'espera de la resolució final: "Si finalment el projecte s’arxiva totalment, llevarem el recurs del contenciós administratiu, però mentrestant continuarem avant amb la demanda".

"La pressió ciutadana ha sigut fonamental"

La portaveu de Nostra Terra ha volgut valorar la importància de la implicació veïnal davant d'este macroprojecte. També considera indispensable el suport d'institucions com l'actual ajuntament de les Coves de Vinromà o la Diputació de Castelló, però la insistència popular, diu, és la que ha contribuït en major grau: "La força, la lluita i el treball de centenars de persones que estàvem a casa tranquil·lament i de sobte hem vist que les nostres terres les volia ocupar una gent que no sabem ni qui són ni d’on venen".

De la mateixa manera, Moliner també reconeix que la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) aprovada ha sigut clau en este procés, ja que "contenia molts condicionants que difícilment podia complir l'empresa".

"Renovables sí, però no d'esta manera"

L'associació Nostra Terra forma part de la Coordinadora per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, on participen més de 60 col·lectius en defensa del territori. Tots ells apel·len a la necessitat d'un model energètic més sostenible, però "amb seny", com expressa Moliner. "Hi estem a favor, però no a costa d’ocupar terrenys agrícoles productius, de perdre producció agrícola, d’ocupar terrenys forestals d’alt valor mediambiental i de destruir la biodiversitat", argumenta.

En esta postura resulta clau entendre la seua defensa des de la perspectiva rural. La degradació de les comarques d'interior, denuncien, no pot ser a costa d'altres zones més poblades: "Ací la gent vol majoritàriament continuar treballant els seus terrenys agrícoles i no té interés a llogar les terres perquè s’ocupen en polígons industrials i perquè s’aprofiten a centenars de quilòmetres", explica la portaveu.

Per això, en este punt amb la suspensió de la macroplanta solar Magda, Nostra Terra diu que "la lluita no ha acabat, en absolut". Continuarà defensant que s'escolte la veu de les zones menys poblades, dedicades al sector primari, i que la transició cap a un model energètic sostenible ha de respectar el món rural. Com sentencia Maria Cinta Moliner, "si renasquera el Magda d’una altra manera o amb un altre nom, per descomptat que ací estarem".

També et pot interessar

stats