La Terra tindrà una segona minilluna durant dos mesos

Un xicotet asteroide està a punt de ser atrapat per la gravetat de la Terra, així que el nostre satèl·lit natural comptarà amb la companyia d'una lluna temporal des d'este diumenge i fins al 25 de novembre

Aquesta vista de la nau espacial Apol·lo 11 mostra la Terra elevant-se sobre l'horitzó llunar
La Terra, elevant-se sobre l'horitzó llunar en una vista des de la nau espacial Apolo 11 / NASA

Un xicotet asteroide està a punt de ser atrapat per la gravetat de la Terra, i això implica que el nostre satèl·lit natural comptarà amb la companyia d'una minilluna des d'este diumenge i fins al 25 de novembre, encara que per la distància i les reduïdes dimensions només podrà veure's amb telescopis professionals. El nom d'esta lluna temporal és 2024 PT5, un objecte que va ser descobert el 7 d'agost amb un telescopi del projecte ATLAS des de Sud-àfrica.

Els astrònoms de la Universitat Complutense Carlos i Raúl de la Fuente Marcos van realitzar els càlculs que van concloure que l'asteroide seria capturat per la Terra, un fenomen que no és la primera vegada que es produeix amb altres cossos similars. 2024 PT5 és la minilluna més gran coneguda fins ara. Fa de 5 a 40 metres, precisa l'investigador, i romandrà al costat de la Terra durant 56,6 dies; després recobrarà la seua trajectòria heliocèntrica.

El cinturó dels Arjunas

Este objecte forma part dels anomenats Arjunas, que formen el cinturó d'asteroides més pròxim a la Terra i orbiten al voltant del Sol aproximadament a la mateixa distància, forma i angle que el nostre planeta i que són els que poden experimentar episodis de minilluna.

El xicotet asteroide podria ser material ejectat des de la Lluna durant un impacte que va donar lloc a un cràter i així ho suggereixen algunes dades, però per a confirmar-ho seria necessari l'espectre infraroig. "El que sí que és clar és que no es tracta d'un objecte artificial, escombraries espacials. Ara mateix hi ha diverses col·laboracions observant de manera activa este objecte i en les pròximes setmanes es produiran nous anuncis amb seguretat", indica l'investigador.

Trajectòria de 2024 PT5 al voltant de la Terra entre 25 anys abans i 25 després de l'època actual
Trajectòria de 2024 PT5 al voltant de la Terra entre 25 anys abans i 25 després de l'època actual / Carlos y Raúl de la Fuente Marcos

La nova lluna té una trajectòria de ferradura, "la qual cosa facilita la captura, però no la garanteix", perquè este fenomen es produïsca han de donar-se dos condicions simultànies. L'objecte ha d'acostar-se lentament a la Terra per a possibilitar que l'energia relativa es faça negativa i la distància ha de ser inferior a 0,03 unitats astronòmiques (la distància mitjana entre la Terra i el Sol és una unitat astronòmica, UA, o 150 milions de quilòmetres).

Si estes condicions es produeixen alhora, llavors es pot parlar de captura i, per tant, d'episodi de minilluna. De fet, 2024 PT5 es va acostar a la Terra el 8 d'agost a 0,00379 UA, però massa ràpid per a ser capturat, diu l'investigador.

Tornarà el 2055

Durant els quasi dos mesos que romandrà amb el nostre planeta, la separació mitjana entre l'asteroide i la Terra serà de 0,0250 UA, que és "molt major que la que ens separa de la Lluna, per tant no hi ha cap perill de col·lisió".

En general, els objectes que experimenten estos episodis ho fan de manera recurrent. Així, 2024 PT5 "tornarà a ser minilluna per un breu termini el 2055 i probablement el 2084", com l'asteroide 2022 NX1 ho va ser el 1981 i el 2022.

També et pot interessar

stats