Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Tests ràpids i espais bambolla: la proposta dels grans festivals de música per a l'estiu

Els promotors presenten a Sanitat un pla, amb diverses opcions de seguretat, per a assegurar la reobertura en la temporada estival.

L'última edició del Festival Rototom de Benicàssim, en una imatge d'arxiu / Rototom

València/Els grans festivals de la Comunitat Valenciana preparen el camí per a recuperar la música en viu i a l'aire lliure a l'estiu. Però amb canvis significatius. L'Associació de Promotors (Promfest) ha dissenyat un nou model d'esdeveniments segurs, que pretén convertir els recintes en "espais bambolla" per a maximitzar la seguretat. Volen fer tests ràpids a la porta als assistents i organitzar amb cita prèvia l'entrada, en localitzacions diferents, per a evitar aglomeracions, entre altres mesures de seguretat. Qui abandone el recinte, no hi podrà tornar –si no es paga ell mateix el test– a fi protegir els espectadors de possibles contagis de l'exterior.

Promfest fa mesos que treballa en la proposta, que presenten aquest dimarts a la Conselleria de Sanitat Universal en la reunió sectorial per a analitzar la desescalada. Dijous té previst posar en marxa la campanya de comunicació, de la mà de la Federació de l'Oci i el Turisme (Fotur) en què s'integra l'associació, que representa alguns dels principals festivals valencians.

"No farem el format que coneixem, però sí que volem donar solucions i adaptar-nos a la situació, si cal, celebrant-los en un dia o reduint el cartell", explica Víctor Pérez, el president de Fotur, que confia que la millora epidemiològica i la campanya de vacunació faciliten la recuperació dels festivals a partir de maig. La Federació de l'Oci el turisme ha preparat opcions alternatives, segons els diferents escenaris sanitaris, pel que fa als aforaments, la separació entre els assistents, la possibilitat d'espectadors asseguts, o l'ús de quadrícules de separació.

"La indústria de la felicitat no s'apaga. Hem de tornar a il·lusionar i motivar. Però la situació és agonitzant i no només als festivals. Les empreses d'espectacles, com les orquestres, només han tret els camions al carrer perquè no tenen com pagar les naus", explica el president de Fotur.

Des de començaments de març, l'evolució a millor de la pandèmia i la desescalada han permés reactivar la programació a l'aire lliure en recintes com la Pèrgola de la Marina de València, tot i que en nous formats adaptats a les circumstàncies: format reduït, recinte tancat, públic assegut, distància de seguretat i ús obligatori de la mascareta. Els grans festivals valencians veuen aquestes opcions amb l'expectativa de poder aplicar-les als seus esdeveniments massius. Concerts que no renuncien a celebrar aquest estiu i que continuen promocionant en els seus webs i xarxes socials.

Els primers concerts massius, als Països Baixos i Barcelona

Les expectatives s'alimenten amb les experiències recents, que intenten demostrar la viabilitat d'aquests espectacles. Als Països Baixos es va celebrar dissabte el primer concert massiu des de l'inici de la pandèmia. Els vora 1.300 assistents hagueren de presentar una PCR negativa, feta 48 hores abans, i assolir el compromís de fer-se una segona prova en els cinc dies posteriors.

El primer experiment espanyol, a gran escala, tindrà lloc el pròxim 27 de març al Palau Sant Jordi de Barcelona. La plataforma Festivals per la Cultura Segura ha anunciat un concert del grup Love of Lesbian per a 5.000 assistents, sense distància social. Tots i totes hauran de fer-se un test d'antígens a la porta i portar mascareta en el recinte, entre altres mesures de seguretat, com una ventilació especial. El concert servirà per a un estudi de salut pública, promocionat pels festivals catalans, per a demostrar que "aquests actes no comporten un risc de transmissió més elevat que altres", segons va explicar Alberto Guijarro, el director del Primavera Sound.

València

També et pot interessar