Teulada i Moraira es queden sense subministrament d’aigua potable per la sequera

El centre de salut pública del municipi ha declarat l’aigua del nucli urbà de Teulada i altres zones residencials “no apta per al consum” fins a nou avís

Teulada Moraira pateix les primeres restriccións d'accés a l'aigua potable a causa de la sequera
Teulada i Moraira pateixen les primeres restriccións d'accés a l'aigua potable a causa de la sequera / Sutterstock

La sequera prolongada que afecta la Marina Alta ja comença a tindre efectes notables per al veïnat. Teulada s’ha convertit en el primer municipi de la Comunitat Valenciana a quedar-se sense subministrament d’aigua potable per l’escassetat de cabals en els aqüífers. 

L’ajuntament de la localitat va informar este divendres de vesprada, a través del bàndol municipal, que “a causa de la situació de sequera que pateix la comarca, el Centre de Salut Pública ha qualificat l’aigua de no apta per al consum”. Esta situació, que afecta  les zones Teulada 1 (corresponent al nucli urbà) i Teulada 3 (corresponent a la zona d’Arnella de Moraira, propera a la Cala Llebeig), comporten “restriccions d’ús per a beure, cuinar i preparar aliments”. L’aigua de l’aixeta es podrà, segons la mateixa font municipal, continuar emprant per a altres usos. El consistori ha informat que esta recomanació s’estendrà “fins a nou avís”.

La restricció arriba en el moment àlgid de la temporada alta estival d’este municipi de gran afluència turística. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, Teulada va superar els 40.000 turistes mensuals durant el mes d’agost de l’any passat. Una xifra que podria ser fins i tot més elevada enguany, en què la Comunitat Valenciana està assolint dades turístiques rècord

Compromís, partit en l’oposició al municipi governat pel Partit Popular, ha exigit l’alcalde, Raúl Llobell “més transparència i una millor gestió” i ha titllat el comunicat de l’Ajuntament d'“insuficient i imprecís”. “Des de Compromís, ja estem estudiant mesures per a presentar immediatament, dirigides a evitar que aquesta situació supose una despesa addicional per a la gent del nostre poble” ha afegit la formació. 

L’abastiment d’aigua potable del Poble Nou de Benitatxell, municipi que comparteix consorci d’aigües amb Teulada, de moment no s’ha vist afectat. La localitat, però, va alertar a mitjan juny de l’alt nivell de salinitat detectat en la xarxa pública a la falta d’entrada d'aigua dolça en els aqüífers. 

La situació d’emergència climàtica que viuen ambdós municipis va motivar l’aprovació d’un transvasament des de la planta dessaladora de Xàbia el passat mes de maig. L’obra, aprovada per la Junta General del Consorci d’Aigües de la Marina Alta i valorada en 3,2 milions d’euros, té com a objectiu, precisament, “garantir el subministrament d’aigua a Benitatxell, Teulada i Moraira en els períodes de major demanda”. 

També et pot interessar

stats