TikTok i Instagram afecten més el benestar psicològic de les xiques que el dels xics
La investigació assenyala que elles "fan un ús més intensiu de les xarxes, se senten més pressionades per la imatge que projecten i necessiten més validació externa"
Un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) revela que TikTok i Instagram tenen més impacte en el benestar psicològic de les xiques que en els xics. Es tracta del primer estudi quantitatiu sobre la percepció dels adolescents espanyols respecte a l'impacte d'estes xarxes en un ampli nombre de facetes de la seua vida social.
La investigació analitza la percepció dels joves sobre l'impacte de les xarxes en molts aspectes de la seua vida social, com la pertinença grupal o la capacitat d'expressar-se tal com són.
Entre les causes del major impacte en les xiques, la investigació assenyala que estes "fan un ús més intensiu de les xarxes i se senten més observades i pressionades per la imatge i l'aspecte físic que projecten, a més de necessitar més validació externa".
Un article recent de la publicació científica Revista de Comunicación exposa els resultats d'esta investigació, dirigida per Mònika Jiménez (UPF) i Mireia Montaña (UOC), que són les seues investigadores principals.
L'estudi parteix d'una enquesta a una mostra representativa de 1.043 adolescents de 12 a 18 anys (50,5% xiques i 49,5% xics), dels quals el 70,7% són usuaris de TikTok (TT) i el 63,8% d'Instagram (IG).
Els enquestats han valorat de l'1 al 5 l'impacte de les xarxes sobre nou ítems de la seua vida social (de més negatiu a més positiu).
Globalment, els ítems millor puntuats són els següents: la capacitat d'organització col·lectiva (amb un 3,52), la pertinença grupal (3,51) i la possibilitat d'expressar-se tal com són (3,48). En totes les dimensions de l'estudi, excepte el benestar psicològic, no existeixen diferències rellevants per gènere.
L'impacte en la comunicació amb adults
Per contra, els ítems amb una valoració més baixa, tant entre els xics com entre les xiques, són el benestar psicològic i la comunicació amb les persones adultes (3,06 en tots dos casos). En el cas del benestar psicològic, les dones puntuen esta dimensió amb un 2,99, enfront del 3,13 dels xics.
En termes generals, l'estudi indica que els joves creuen que l'ús d'estes xarxes té un impacte neutre sobre les seues vides, és a dir, que els efectes negatius es contraresten pels positius. Per això, les puntuacions de totes les dimensions se situen per damunt de l'equador del 2,5.
Valoren que els faciliten connexió, suport i espais de debat
De fet, els joves indiquen uns certs efectes positius de l'ús de les xarxes sobre el seu benestar psicològic, per exemple valoren que els faciliten connexió, suport i espais de debat. Entre els usuaris de IG, la capacitat d'organització col·lectiva i la pertinença grupal són les dimensions millor valorades amb un 3,55.
L'algorisme de TikTok reforça els rols tradicionals de gènere, i una de les tres dimensions més valorades pels joves usuaris és la possibilitat de ser i expressar-se tal com són (3,54). El que més valoren els joves usuaris de TikTok és que les interaccions amb altres usuaris els faciliten la comprensió i acceptació de les normes i convencions socials (3,56).
Però l'estudi alerta que esta tendència resta capacitat crítica als adolescents respecte a les tradicions socials establides, per exemple pel que fa als rols de gènere.
Els rols de gènere
Les investigadores alerten del "biaix de gènere" de continguts de TikTok com els suggerits en la pàgina "Per a tu", amb importants efectes sobre els adolescents. Segons Mònika Jiménez, "els continguts sobre moda i bellesa que l'algorisme sol oferir per defecte a les xiques, tenen una clara incidència sobre la seua imatge corporal o la seua autoestima".
En el cas dels xics, afig, "el fet que els continguts suggerits estiguen molt relacionats amb esports i jocs de competició, amb conductes sovint agressives, afermen la idea de l'home dominant vinculat a la masculinitat tòxica, amb pocs espais per a mostrar les seues emocions".