Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

Entren en vigor el toc de queda en 32 municipis i la limitació de 10 persones en reunions

El TSJ considera "equilibrades" les restriccions aprovades per la Generalitat davant de l'avanç de la pandèmia, que estaran en vigor des de hui mateix fins al 25 de juliol, almenys

Primer cap de setmana sense toc de queda a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana ha donat llum verda a reimplantar el toc de queda entre la una i les sis de la matinada als municipis valencians més poblats i amb més risc de Covid-19. També avala limitar a un màxim de deu persones les reunions socials en tot el territori, tant en espais públics com privats, llevat que siguen convivents o es tracte de dos nuclis de convivència. Són les dues mesures que va aprovar la Generalitat dijous passat i que estaven pendents d'autorització judicial perquè restringeixen drets fonamentals de la ciutadania arreplegats en la Constitució. Ara s'incorporen a la resta de limitacions actives ja des de divendres i preveuen una reducció d'aforament i horaris en la restauració (ha de tancar a les 0:30), així com la clausura dels establiments d'oci nocturn, que només poden funcionar com a bars i restaurants fins a la mitjanit.

Dos mesos després del final de l'estat d'alarma, un total de 32 municipis valencians de més de 5.000 habitants –la majoria a l'àrea metropolitana de València– tindran, de nou, limitada la mobilitat nocturna per les altes incidències acumulades i l'alta positivitat en coronavirus registrada en els últims dies. Són Alaquàs, Alboraia, Aldaia, Almàssera, Benaguasil, Benetússer, Benicàssim, Benifaió, Bunyol, Burjassot, Catarroja, el Puig de Santa Maria, Gandia, l'Eliana, Meliana, Mislata, Montcada, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Quart de Poblet, Requena, Riba-roja de Túria, Sant Vicent del Raspeig, Sedaví, Silla, Tavernes Blanques, Utiel, València, Vilamarxant i Xirivella.

El toc de queda figura en el paquet de restriccions sanitàries acordades per la Generalitat davant de l'empitjorament dels indicadors de la pandèmia i l'augment dels contagis que la Comunitat Valenciana ha registrat en les últimes dues setmanes, impulsat per l'impacte de la variant delta, provinent de l'Índia. Junt amb la limitació del nombre de persones en les reunions socials (tant en l'àmbit públic com en el privat), estarà vigent almenys fins al 25 de juliol, després de l'aval del TSJ i una vegada s'ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV). La resolució especifica que ambdues restriccions entren en vigor aquest mateix dilluns.

L'alt tribunal considera que les mesures amb què la Generalitat vol tallar l'expansió del coronavirus, arreplegades en una resolució de la Conselleria de Sanitat Universal del 9 de juliol, són "equilibrades", perquè d'aquestes mesures es deriven "més beneficis per a l'interés general que perjuís sobre altres béns o valors en conflicte". Així mateix, defensa que compleixen el "juí constitucional de proporcionalitat".

Entre els motius que al·ludeixen els magistrats per a avalar la idoneïtat de les restriccions, estan l'expansió de la variant delta del coronavirus a la Comunitat Valenciana (el president Ximo Puig va alertar que ja suposa el 50% dels casos registrats), el creixement exponencial de contagis, l'augment de les hospitalitzacions i la "situació pròxima al col·lapse que ja s'està produint als centres d'atenció primària", segons arreplega la resolució judicial, que té un vot particular discrepant i pot ser recorregut en cassació. El dictamen ha tingut en compte el posicionament de la Fiscalia, que aquest mateix dilluns ha informat que no s'oposava a les restriccions.

Amb l'absència de l'estat d'alarma per a emparar legalment la limitació de drets fonamentals de la ciutadania com són el de reunió o el de circulació, el TSJ valencià entén que les mesures sanitàries aprovades pel Consell troben suficient cobertura normativa en la Llei orgànica 3/1986, de mesures especials en matèria de salut pública. Així i tot, alerta que seria "desitjable" una legislació específica per a evitar "problemes interpretatius" i "contradicció de criteris".

En l'escenari actual l'última paraula la té la justícia, i això ha provocat diferències entre les comunitats autònomes. Les Canàries i Castella i Lleó esperen l'autorització dels respectius tribunals superiors de justícia per a restringir la mobilitat a la nit, mentre que altres com Catalunya (que ja ha tancat l'oci nocturn), ho estan estudiant. Al País Basc l'oposició de la justícia va obligar el govern autonòmic a tombar aquesta mesura i el tancament perimetral en contra del seu propi criteri.

Satisfacció en el govern valencià

Després de rebre l'autorització judicial, la Comunitat Valenciana es converteix en la primera autonomia espanyola a reintroduir el toc de queda nocturn i limitacions en les reunions socials des de l'alçament de l'estat d'alarma. La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha valorat molt positivament la resolució del TSJ perquè considera "necessari adoptar unes mesures encaminades a protegir la salut de la ciutadania". "La situació epidemiològica no és la que ens agradaria i, per tant, el govern valencià ha decidit actuar de manera contundent per a frenar la cadena de contagis", ha assenyalat la responsable sanitària.

També et pot interessar