Directes
Ara en la televisió
EL PISET
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

Tornada a l’horari d’hivern: podria ser l’últim canvi d’hora?

La Unió Europea defensa la necessitat de mantindre un únic horari que harmonitze l’activitat de tots els països comunitaris.

Imatge de recurs / Charles Platiau (Reuters)

En la matinada d’aquest diumenge les manetes del rellotge tornaran a ajornar-se, com cada mes d’octubre, un hora. A les 3 h tornaran a ser les 2 h i es posarà fi a l’horari d’estiu, d’acord amb la directiva europea del canvi d’hora que s’aplica a tots els estats membres de la Unió Europea. 

Aquest cap de setmana recuperem l’horari d’hivern, però ho fem enmig del debat europeu sobre la utilitat real d’una mesura que sembla condemnada a desaparéixer l’any 2019. El canvi d’hora que farem la nit de dissabte a diumenge podria ser l’últim, després que la Comissió Europea llançara a l’estiu una consulta en l’àmbit comunitari perquè els ciutadans expressen l’opinió, a favor o en contra, de la mesura. En l’enquesta, en què participaren 4,6 milions d’europeus, més del 80% votaren a favor de suprimir els canvis d’hora. 

Amb els resultats en mà, és la Unió Europea mateixa la que planteja ara la desaparició del canvi bianual d’horari (a l’estiu i a l’hivern)  a través d’una nova directiva que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va defensar en el discurs que va pronunciar el 12 de setembre. 

Aquesta proposta planteja la necessitat de mantindre un únic horari que harmonitze l’activitat a tota la UE i, alhora, preserva el dret dels estats membres a decidir si apliquen el d’estiu o el d’hivern. La data assenyalada en principi per a realitzar l’últim canvi a l’horari d’estiu i mantindre’l en el temps el proper 1 d’abril de 2019 o bé el 27 d’octubre d’aquest mateix any si es decideix quedar-se en l’horari d’hivern. 

No obstant això, els governs dels 28 països que integren la Unió Europea estudien ara demanar formalment que s’ajorne fins al 2022 la fi del canvi d’hora bianual que ha proposat la Comissió Europea per a 2019 per a tindre més temps per a adaptar-se. Aquesta qüestió serà abordada en la reunió informal de ministres de Transport de la UE que se celebrarà el proper dilluns a Graz (Àustria). 

Comité d’experts a Espanya

A Espanya, un comité d’experts encapçalat per la Secretaria d’Estat d’Igualtat (Ministeri de Presidència) i en el qual estan representats altres departaments de l’executiu central i diversos col·lectius socials, analitza els factors a favor i en contra del canvi horari i quin impacte tindria la decisió d’adaptar de forma permanent el d’hivern o el d’estiu. 

Les conclusions seran preses en consideració pel govern espanyol a l’hora de decidir a quin fus horari s’adaptarà l’Estat de forma permanent a partir de 2019. Actualment, Espanya està geogràficament ubicada en el fus GMT 1 i coincideix amb gran part d’Europa excepte el Regne Unit, Irlanda i Portugal, que es mantenen en el UTC/GMT 0. Aquesta adscripció de fus és la que determina des de 1940 l’hora oficial espanyola, avançada en 60 minuts a l’hora universal.

També et pot interessar