Les tortugues Oreo i Duda tornen a la mar després de ser capturades accidentalment
A una se li ha col·locat un dispositiu satel·litari que aportarà dades de gran valor per a la recuperació, protecció i conservació de l'espècie
La Fundació Oceanogràfic ha tornat a la mar dues tortugues marines, Oreo i Duda, que es trobaven en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA), després d'haver sigut capturades accidentalment per pesca d'arrossegament a Castelló i València, respectivament. Els dos exemplars han superat una embòlia gasosa.
L'acte ha tingut lloc aquest dimarts a la platja de la Malva-rosa de València, en presència d'un grup d'escolars d'infantil i primària del Col·legi Diocesà Santiago Apòstol de València. També han estat presents el regidor de Relacions Institucionals i de l'Oficina de Benestar Animal de l'Ajuntament, Juan Carlos Caballero; la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig; la vicepresidenta, Mercedes Calabuig, i la directora de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Ana Ortells.
Abans de soltar les tortugues a la mar, l'equip de conservació ha explicat als escolars quines són les "principals amenaces" a les quals s'enfronten aquests animals en els oceans i les "bones pràctiques ambientals", segons ha informat l'aquari valencià en un comunicat. Caballero i Ortells han deixat les tortugues a l'arena, des d'on els animals han emprés el viatge de tornada a la mar. Els noms els ha triat l'alumnat del Col·legi Diocesà Santiago Apòstol de València.
Duda, una femella de 12,5 quilos, és la tortuga número 780 que ha ingressat a l'ARCA de la mar de l'Oceanogràfic. La van capturar accidentalment a València el passat 24 de novembre. En arribar, els veterinaris li van diagnosticar embòlia gasosa i ha estat al centre de recuperació fins que ha pogut tornar a la mar. A més, s'ha col·locat a l'animal un dispositiu satel·litari que aportarà dades "de gran valor" per a la recuperació, protecció i conservació de l'espècie.
Per la seua part, Oreo, un mascle de 18,7 quilos, va ingressar el 13 de desembre a l'Oceanogràfic. També va ser capturat accidentalment per pesca d'arrossegament a Castelló i s'ha pogut recuperar de l'embòlia gasosa que patia.
En tots dos casos, la col·laboració dels pescadors ha sigut "fonamental" en el procés de rehabilitació dels animals, atés que quan van trucar al telèfon d'Emergències 112 es va poder activar el protocol d'actuació de la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana i els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic van poder salvar-los la vida.