Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Tot el que has de saber a l’hora de reciclar

Amb motiu del Dia Mundial del Reciclatge resolem els dubtes més comuns a l’hora de llançar alguns productes en els contenidors adequats

Diferents envasos en els contenidors adequats / Shutterstock

El reciclatge comporta nombrosos beneficis per al medi ambient, ja que suposa un estalvi de matèries primeres, energia, aigua i redueix les emissions dels gasos, i també ajuda a la consolidació d’un teixit empresarial. Però aquesta acció individual, senzilla i quotidiana és més complexa del que sembla. 

Tal com recorden les diferents administracions públiques, el cicle de reciclatge comença als domicilis, separant els envasos i depositant-los en els respectius contenidors. En el Dia Mundial del Reciclatge, que se celebra aquest dimecres, resolem una sèrie de dubtes per dur a terme correctament aquesta xicoteta però important acció. 

Quins productes no es poden dipositar mai en els contenidors groc, blau i verd?

Des d’Ecoembes recorden, abans que res, la importància de no mesclar els envasos en els contenidors que no els pertoca i buidar-los bé perquè el reciclatge siga més efectiu. Una mala elecció de contenidor suposaria fer malbé l’esforç de tot el veïnat. 

En el contenidor groc —destinat fonamentalment a envasos de plàstic— no es poden llançar mai joguets, discs, sabatilles, roba o bolquers, entre d’altres. Pel que fa al blau —per al cartó i el paper— no s’han de dipositar tovalloles, paper d’alumini, brics o restes de poda. Finalment, en el verd —per als envasos de vidre— s’adverteix de no llançar bombetes, restes de vaixella, vidres trencats i tubs fluorescents. 

On es llancen els taps de suro?

En primer lloc s’ha de comprovar quina és la composició, ja que se’n fabriquen de plàstic i de suro. En cas que estiga fet de plàstic, s’haurà de dipositar en el contenidor groc o d’envasos, però si està fet de suro natural, caldrà tirar-lo al contenidor orgànic o marró —en cas que aquest contenidor no estiga disponible al municipi, s’haurà de tirar al contenidor gris o general. 

Què fer amb els envasos tacats amb menjar?

Els envasos de vidre i plàstic que tinguen restes de menjar, preferiblement, s’hauran de netejar abans de dipositar-los en els contenidors. Pel que fa al paper o caixes tacades d’aliments, i en especial, de substàncies greixoses —com podria ser una caixa d’una pizza—, s’ha de llançar en el contenidor marró o d'orgànic si està disponible al teu municipi, o al contenidor general en cas que no estiga disponible. La raó és que l’oli impossibilita s’aplique correctament el tractament que permet reciclar el paper. 

Què es pot dipositar en un punt net?

Hi ha molts productes i residus que es poden reciclar gràcies als punts nets, com els electrodomèstics, els aparells electrònics, les bombetes, els olis usats i fins i tot els mobles. 

Es poden reciclar les càpsules de café?

La major part de les càpsules de café, tot i tindre una composició d’alumini similar a altres envasos, no es poden reciclar quan estan plenes de sobres del café. La raó és que el procés de reciclatge que segueixen els residus del contenidor groc no està preparat per a bregar amb aquest residu alimentari. Així, primer s’haurà de buidar el contingut de café al contenidor orgànic o marró —o el gris en cas que no hi haja al municipi—, i tirar la part d’alumini al contenidor groc. Una altra opció és portar-les als punts nets que les marques que distribueixen aquest tipus de producte posen a disposició dels consumidors. 

I els bolquers i les compreses?

Els productes d’higiene personal com els bolquers o les compreses d'un sol ús s’han de dipositar al contenidor gris, el de sobres. La seua composició, que barreja diferents materials, i el seu ús sanitari fan impossible el reciclatge.

En tot cas, per tal d’evitar generar aquest tipus de residu contaminant, han proliferat en els últims anys alternatives ecològiques fabricades amb materials tèxtils reutilitzables i altres mètodes higiènics, com ara les copes menstruals.

I amb la roba, què fem?

Reduir el consum de roba i comprar roba sostenible o de segona mà ha de ser la primera de les decisions. Però si és completament impossible tornar a gastar una peça o donar-li un altre ús, cal dipositar-la en el contenidor gris, però abans de fer-ho hi ha múltiples opcions més adients per a cuidar el planeta.

Guia completa de reciclatge / Marta Pascual i Marta Galindo
Medi ambient

També et pot interessar