Tot llest per al juí que ha d'aclarir les 74 morts a la residència DomusVi d'Alcoi durant la pandèmia

La vista oral que comença dilluns està previst que s'allargue fins al dijous 10 d'octubre, dia en què s'ha fixat fer públiques les conclusions

La residència DomusVi d'Alcoi / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de setembre 2024 - 08:25 Actualitzat: 29 de setembre 2024 - 21:38

El juí per les 74 morts en una residència de majors d'Alcoi, la DomusVi, durant els primers dies de la pandèmia de covid-19, el març del 2020, arranca este dilluns als jutjats de la ciutat. Cal recordar que va ser el centre de més mortaldat de tot l'Estat —un 54% dels usuaris— i que l'edifici s'havia construït com a hospital i té ales i compartiments que faciliten l'aïllament.

El jutjat de primera instància i instrucció número 3 d'Alcoi se'n fa càrrec, després de la demanda que van presentar 46 familiars de díhuit usuaris morts. Els familiars de quinze de les víctimes demanen més de dos milions d'euros en concepte de responsabilitat civil. No hi haurà cap condemna de presó, ja que no és un procés per la via penal.

La vista oral està prevista que s'allargue fins al dijous 10 d'octubre, dia en què s'ha fixat fer públiques les conclusions, però el president de l'Associació de Familiars d'Afectats de DomusVi Alcoi, José Luis García, ha explicat que “segurament serà el divendres 11, perquè no han tingut en compte que el 9 d'octubre és festiu”.

El febrer es va demorar la vista després d'arribar “una provisió que deia que, tant per Quavitae (empresa que integra DomusVi) com de les conselleries d'Igualtat i Polítiques Inclusives, faltava entregar documentació”.

Quatre anys i mig després d'esclatar la pandèmia, les famílies de les víctimes de la residència DomusVi d'Alcoi continuen demanant respostes. En poc més d'un mes van morir-hi 74 persones, més d'un 50% del total de residents.

Les queixes sobre el funcionament d'esta residència venien d'abans de la pandèmia. El 2019 les famílies ja van denunciar que no es complien les ràtios de professionals i pacients.

El novembre del mateix any, la Conselleria de Polítiques Inclusives va obrir un expedient. Un any després, el novembre del 2020, li van imposar una sanció de 40.000 euros per deficiències en el servei. José Luis García, president de l'associació d'afectats, destacava en aquell moment que se'ls donava la raó.

Quan el coronavirus va començar a escampar-se, les famílies van perdre el contacte amb els residents malalts i, en molts casos, no van saber-ne res fins que ja s'havien mort. 

Informes clínics revelaven que no hi va haver atenció de la unitat d'hospitalització a domicili que es va traslladar al centre, i eixe és un dels dubtes que volen resoldre. 

La demanda de responsabilitat civil agrupa díhuit famílies i va dirigida contra l'asseguradora Mapfre i Quavitae, matriu de DomusVi. L'empresa gestionava la residència a través d'una concessió atorgada el 2002 per a un termini de 45 anys.

També et pot interessar

stats