Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Totes les àrees de salut suspenen les cirurgies sense ingrés

La pressió hospitalària està portant els centres a suspendre les operacions programades no urgents, a fi d'alliberar llits i sanitaris.

Totes les àrees de salut suspenen les cirurgies sense ingrés

Tots els hospitals estan reduint o desprogramant intervencions, dins dels plans de contingència, per a reorientar els recursos a l’atenció de pacients greus amb Covid-19 i generar places UCI, segons han confirmat fonts de la Conselleria de Sanitat Universal consultades per À Punt.

La cadena és elemental. Si augmenten els contagis de coronavirus, creixen els ingressos als hospitals i la pressió a les unitats de cures intensives (UCI), mentre en paral·lel baixen els llits disponibles en planta i per a atendre pacients greus. La sanitat valenciana està en aquesta tendència de pressió hospitalària creixent des de fa setmanes, la qual cosa ha obligat la majoria de centres a activar els plans de contingència per a alliberar llits.

A l’Hospital Arnau de Vilanova, per exemple, la direcció ha decidit suspendre temporalment totes les intervencions quirúrgiques programades llevat de les urgents i les oncològiques, segons han informat a À Punt fonts sindicals. Fins ara el centre havia salvat de la suspensió les UCSI ja que els pacients no ocupen llit, unes operacions que ara tampoc farà per temps indefinit, a fi de reservar els professionals sanitaris que hi participaven per a altres actuacions.

Segons les mateixes fonts també s’està produït un transvasament de personal dels centres d’especialitats per a reforçar els equips dels hospitals, una mesura que ja es va prendre durant la primera onada del coronavirus.

A les acaballes d’octubre els centres hospitalaris valencians començaren a ajornar les cirurgies no urgents a mesura que augmentava la pressió a les UCI, a fi d’alliberar llits i habilitar alguns quiròfans per a l’atenció de pacients greus.

Més demora quirúrgica

El delegat de sanitat del CSIF, Fernando Moliner, estima que la demora quirúrgica, que estava en uns cent dies de mitjana, “s’acabarà multiplicant per tres” generant més problemes als pacients i un nou coll de botella als centres hospitalaris. Moliner creu que la situació es podia haver evitat amb més contractacions “estructurals” i un major nombre de rastrejadors al principi.

La incidència acumulada continua en ascens a la Comunitat Valenciana i se situa en 282,73 casos per cada cent mil habitants en els últims catorze dies, el triple que a mitjan octubre (101,96) però molt per sota de la mitjana a l’Estat, que és de 514 casos. Els hospitals valencians tenen ara mateix 1.530 persones ingressades, 248 d'elles en UCI (140 a València, 88 a Alacant i 20 a Castelló).

La pressió hospitalària és canviant i asimètrica. Els sindicats CCOO i CSIF assenyalen que el major nombre d’ingressos en els últims dies s’està produïnt al Clínic, l’Arnau, el Peset i l’Hospital de Sagunt. I parlen de saturació generalitzada al General d’Alacant i als hospitals de Castelló. La Fe ja té preparat l’hospital de campanya per a atendre pacients d’altres departaments de salut.

També et pot interessar