La tragèdia de la dana “es podia haver evitat” amb preses i canalitzacions de rius, segons un expert en obra pública
Francisco Javier Sánchez adverteix al Senat que en la conca mediterrània “els rius són molt perillosos” i “ignorar-ho és una perillositat”
L’efecte de la barrancada que va provocar la dana del 29 d'octubre era “previsible i esperable i es podia haver evitat”. Així ho ha assegurat l'enginyer expert en obres públiques Francisco Javier Sánchez Caro en la comissió d’investigació sobre la dana del Senat, que ha encetat la segona setmana amb dos compareixences que es completaran amb dos més dimarts.
En esta segona jornada també ha comparegut al Senat l’enginyer de camins, canals i ports Teodoro Velázquez Rodríguez, seguit de Francisco Javier Sánchez Caro, que és el director tècnic de Geoprob, una empresa d’enginyeria civil especialitzada en preses.
En el seu torn d’intervenció, Sánchez Caro ha advertit que en la conca mediterrània “els rius són molt perillosos” i ha dit que “ignorar-ho és una perillositat”. En este sentit ha remarcat que la dana que va arrasar València i va acabar amb la vida de 228 persones “es podia haver evitat” perquè les gotes fredes, hui denominades depressions aïllades en nivells alts (dana) de tardor, "succeeixen periòdicament, cada 20 o 25 anys".
El que va passar “era previsible i esperable”, perquè en la conca mediterrània existeixen “rius curts amb pendents grans, com el riu Ebre, amb un cabal mitjà, però que poden multiplicar el cabal per quinze” en episodis de gota freda, i esta és una situació que és “perfectament coneguda per l'Estat, amb les àrees amb risc potencial significatiu” d'inundació arreplegades en els plans hidrològics.
En la seua opinió, és necessari “adoptar mesures estructurals, com ara preses i canalitzacions de rius, per a previndre les inundacions, i no estructurals, com actuacions ambientals i d'urbanisme”, però cadascuna en “escenaris respectius i distints”. Obres que han d'anar enfocades a “salvar la vida de les persones”.
En la comissió que investiga la gestió de la dana a la cambra alta, la setmana passada va comparéixer el professor d'Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (UPV) Juan Bautista Marco Segura, que va rebutjar que la presa de Forata estiguera en “risc greu” durant la dana. “No va arribar ni al límit del sobreeixidor”, va assegurar l'expert. Marco va destacar també que Forata és una presa arc-gravetat, el model més segur. Construccions que “corren realment un risc” quan “l'aigua salta per damunt”, cosa que no va arribar a passar, perquè es va decidir desaiguar a través de les comportes, va explicar.
En esta comissió, registrada al Senat a iniciativa del PP, que té majoria a la cambra, estan citats a declarar el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'exvicepresidenta i ara comissària europea Teresa Ribera, a més de diversos ministres i una cinquantena d’alts càrrecs com secretaris d'estat o portaveus d’associacions.