El transvasament Tajo-Segura fa 45 anys enmig del procés de negociació de les seues regles d’explotació
La Comunitat de Madrid ha anunciat que s’afegeix a les al·legacions que presenten la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i Andalusia
El transvasament Tajo-Segura celebra este dimarts 45 anys i l’aniversari arriba en ple procés de negociació de les seues regles d’explotació. Hui s’ha commemorat l’efemèride amb un acte que ha servit per a anunciar que la Comunitat de Madrid s’afegeix a les al·legacions que presenten en el procés la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i Andalusia.
Un aniversari que arriba en ple procés de modificació de les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura pel Ministeri de Transició Ecològica. Una modificació a la qual quatre autonomies han presentat al·legacions de forma conjunta amb l’objectiu de defensar una única cultura de l'aigua en tot Espanya basada en criteris tècnics i objectius. “Per primera vegada més de vint milions d’espanyols estan representats en un treball conjunt, en un esforç de coordinació i vertebració, per a començar a fixar normes serioses i amb criteri tècnic”, ha assegurat el president de la Generalitat, Carlos Mazón.
El canvi en les regles d'explotació respon a l'increment del cabal ecològic que preveu el Pla Hidrològic del Tajo per al període 2023-2027, que suposarà una retallada de 105 hectòmetres cúbics, dels quals 35 corresponen a la província d'Alacant. Una reducció en l'aigua transvasada que, segons qualifica l'Institut de l'Aigua, suposarà perdre 27.000 hectàrees de regadiu i 15.300 llocs de treball.
I tot, en un moment crític per al Segura, que està en mínims històrics. La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) adverteix: que s'haja eixit de la situació de sequera extraordinària dona una falsa seguretat hídrica que no és real. Se n'ha eixit, perquè els indicadors tenen en compte –també– les reserves del transvasament. Una aigua que no poden utilitzar els llauradors que reguen directament del riu.
En els pròxims dies, està previst que es convoque la comissió de desembassament per a reclamar al Ministeri de Transició Ecològica que mantinga oberts els pous de sequera del Sinclinal de Calasparra, que s'obriren fa unes setmanes. Si no és així, les restriccions al regadiu podrien arribar este estiu al 50%.