Traumatologia i oftalmologia, les especialitats sanitàries amb més llista d’espera a la Comunitat Valenciana
La valenciana és la quarta autonomia amb menys pacients en llista d’espera d’Espanya
Traumatologia i oftalmologia encapçalen el rànquing d’especialitats sanitàries amb més llista d’espera per a operar-se a la Comunitat Valenciana, amb 13.330 i 13.185 pacients, respectivament. En tercer lloc està l’especialitat de cirurgia general i digestiva (8.915 pacients) seguida d'urologia i otorrinolaringologia amb 4.813 i 4.614, respectivament. Són dades de l’últim informe semestral sobre llistes d’espera en el Sistema Nacional de Salut, publicat pel Ministeri de Sanitat i que abasta els primers sis mesos del 2024.
En l’altra banda de la taula trobem les operacions de dermatologia, on només hi ha 76 pacients en espera, cirurgia cardíaca —amb 198 pacients— i cirurgia toràcica, que té una llista d’espera de 217 persones.
Paradoxalment, les especialitats en què hi ha més llista d’espera per a operar-se no són necessàriament en les que més dies han d’esperar de mitjana els pacients per a ser operats. De fet, l’espera mitjana per a operacions d’oftalmologia és de 59 dies, la tercera més baixa de la taula. En traumatologia, en canvi, s’ha d’esperar més, 88 dies de mitjana, però és una xifra allunyada dels 133 dies d’espera de mitjana per a una operació de cirurgia estètica. El pòdium de dies d’espera el completen neurocirurgia i cirurgia pediàtrica, amb 118 i 116, respectivament. Les especialitats en què menys dies de mitjana cal esperar per a l'operació són cirurgia cardíaca (40 dies), cirurgia maxil·lofacial (56 dies) i oftalmologia (59 dies).
Pel que fa al percentatge de pacients que fa més de sis mesos que esperen una operació, les dades sí que coincideixen amb les especialitats en què més dies s’espera. Així la primera és cirurgia plàstica (28%), seguida de cirurgia pediàtrica (23%) i neurocirurgia (18%).
Quarta autonomia amb menys llistes d'espera
En total, a la Comunitat Valenciana hi ha 54.731 persones esperant una operació, és a dir, 10,9 de cada 1.000 persones estan en una llista d’espera d’alguna especialitat, són set punts per davall de la mitjana estatal, que és de 17,93.
Com s’aprecia en el mapa, això ens situa com la quarta autonomia amb llistes d’espera més curtes, només per darrere de Madrid (10,06), el País Basc (10,18) i les Balears (10,37). Xifres molt allunyades de les 29,21 persones per cada 1.000 que hi ha esperant una operació a Cantàbria, les 24,4 d’Andalusia i les 24,17 de Catalunya, les tres autonomies amb les llistes d’espera més saturades.
Encara s'arrosseguen els efectes de la covid
Com es pot observar en el gràfic, les dades estatals reflecteixen que el nostre sistema de salut no s’ha recuperat encara dels efectes de la pandèmia, ja que, fins este últim semestre la quantitat de persones en espera d’una operació no ha fet més que créixer. Així, malgrat que les dades el juny d’enguany mostren una xicoteta disminució de les llistes respecte a l’últim informe de desembre del 2023 (un 0,14% menys), continua havent-hi més pacients esperant que en l’informe anterior, de juny del 2023 (un 3,4% més). I encara estem lluny de les dades a desembre del 2019, just abans de l’arribada de la covid-19 a Espanya, concretament a juny del 2024 hi havia un 20,33% més de persones esperant una operació que el desembre del 2019.