Les treballadores de l'112: "És impossible que el Cecopi no tinguera la informació"

Parlem amb dos treballadores que afirmen que la versió de l’exsecretari d’Emergències "no té cap sentit"

Les treballadores de l'112 amb què ha parlat À Punt neguen la teoria que el CECOPI no estiguera informat el dia de la dana / À Punt NTC

Cinc mesos després de la tragèdia de la dana, este dissabte es manifestaven als carrers de València milers de persones demanant responsabilitats per la gestió. Esta vegada, la marxa l'encapçalaven familiars de les víctimes mortals i professionals d’emergències, amb qui hem parlat per a conéixer el seu testimoni sobre com es va gestionar l'emergència aquell fatídic dia.

La investigació judicial del cas ha recopilat les telefonades de l'112 del 29 d'octubre i s'ha revelat que poc després de les 17:00 hores ja es van atendre telefonades al Centre d'Emergències de l'Eliana, les quals advertien que hi havia gent atrapada pel desbordament del barranc a Xiva. L’estratègia de defensa de l’exsecretari d’Emergències investigat, Emilio Argüeso, i que ha fet seua el Consell, se sustenta en l'argument que la Generalitat no sabia que això estava passant perquè l’112, que forma part de la institució autonòmica, no havia avisat. En canvi, els tècnics d'este servei ho veuen impossible.

Amparo López, gestora d'emergències de l'112 de la Comunitat Valenciana des de fa 17 anys, nega rotundament eixa teoria: "Que la informació que recapten els treballadors de l'112 es quede en terra de ningú és impossible". Ens explica els protocols de cada telefonada que atenen i que sempre deixen constància de la descripció de la situació i la ubicació de qui telefona. L'engranatge és continu i el més ràpid possible, ens detalla, tant que la informació es pot enviar als organismes competents fins i tot abans de tallar la comunicació amb la persona que demana ajuda.

D'esta manera, tota la informació arriba directament a tots els organismes que estan integrats en el sistema: els consorcis de bombers, les policies locals, l'àrea sanitària, l'UME i, també, EmerGen, l'organisme d'emergències propi de la Comunitat Valenciana. És per això que López insisteix: "És impossible que el Cecopi no tinga la informació, tenen el mateix sistema informatiu".

Exactament en la mateixa línia se situa Maite Gabaldón, una altra treballadora de l'112 amb més de 15 anys d'experiència. Gabaldón afirma que la teoria que defén que el Cecopi no va rebre la informació sobre el que passava "no té cap sentit". A banda de coincidir en les garanties del sistema que transmet la informació recaptada en les telefonades, esta gestora d'emergències aclareix que el lloc físic on es reben les telefonades i la seu del Cecopi són dos edificis dins d'un mateix recinte separats per escassos metres. Per això, sosté que "si hagueren pensat que el sistema no funcionava o que no s'estava traslladant la informació, és impossible que no hagueren dit alguna cosa en el moment".

Gabaldón considera que la defensa de l’exsecretari d’Emergències investigat i de la Generalitat "s'aprofita del desconeixement que la gent té de com funciona el telèfon d'emergències i quina és la faena que nosaltres fem" i afig que el funcionament del Centre d'Emergències fa que la teoria no se sostinga.

Denuncien la precarietat del treball d’Emergències

L'112 va rebre el dia de la dana un total de 19.821 telefonades i va gestionar 4.770 incidents a la província de València. La responsable sindical precisa que totes eixes comunicacions van ser ateses per un equip de menys de seixanta persones i que amb estes xifres és difícil garantir un servei en les millors condicions.

Actualment, l’equip que rep les telefonades d’emergències a la Comunitat Valenciana està contractat a través d’una empresa externa amb una licitació que es renova periòdicament. La plantilla reclama allunyar-se d’un model similar al del telemàrqueting en un context ben diferent. “Les persones que pateixen i ens telefonen per a demanar ajuda no són clients”, apunta Amparo López.

Per això, reivindiquen basar-se en la importància que els atorga la mateixa llei valenciana d’emergències, la qual dicta que són una part essencial del servei públic i, així, formar part de l’administració com a professionals especialitzats en l’atenció d’urgència. En paraules de Gabaldón, “en definitiva el que volem és un servei d'emergències millor, per a nosaltres, però també per a tota la ciutadania valenciana”.

També et pot interessar

stats