Treballadores del Servei d'Atenció Domiciliari denuncien la precarietat en què treballen
Una manifestació a Oliva reclama la readmissió d’una delegada sindical que –asseguren– va ser acomiadada per reclamar el compliment del conveni col·lectiu
Les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliari (SAD) s’han manifestat aquest dissabte de matí a Oliva (Safor) amb la intenció de denunciar les condicions laborals precàries en què treballen i reclamar la readmissió d’una companya que, segons expliquen, va ser acomiadada per reivindicar el compliment de conveni col·lectiu.
Afirmen que la faena és molt precària i que “donar la cara suposa un risc de perdre la faena”. És el que li va passar a Amparo Faus quan va constituir la secció sindical per a reivindicar una millora de les condicions laborals en la seua empresa, que té vora 200 treballadores. Conta que el conveni era precari, però que “damunt, les empreses no el compleixen” i que, quan va demanar reunir-se amb el cap per a parlar sobre els avanços que es podrien fer al respecte, la van sorprendre amb el seu acomiadament.
Segons detalla Antonio Ruiz, advocat de la CNT, a les treballadores “no els feien entrega de les nòmines. Per això no podien revisar ni tan sols la retribució que estaven rebent”. A més, “tampoc els retribuïen els desplaçaments”. El sindicat ha interposat una demanda perquè l'acomiadament de Faus siga declarat nul “per vulnerar-se el dret fonamental a la llibertat sindical”.
L’atenció a persones majors i dependents és un sector fortament feminitzat, amb un 98% de dones. La precarietat a què s’enfronten en el seu dia a dia està patent quan es veuen obligades “a treballar sense guants ni equips de protecció individual”, o directament en el sou, ja que en el sector privat “no arriben a cinc euros l’hora”, puntualitzen les manifestants. Altres de les reivindicacions són avançar als seixanta anys l’edat de jubilació (actualment és als 67) i el reconeixement de les malalties laborals a causa del seu treball diari.