Trenzano anuncia el requisit lingüístic per al personal sanitari en la tercera legislatura del Botànic
El director general de Política Lingüística afirma que quan van arribar al govern l'any 2015 "el valencià es trobava a la unitat de cures intensives i ara està en planta"
El requisit lingüístic per al personal sanitari de la Comunitat Valenciana es posarà en marxa durant la tercera legislatura del govern del Botànic. Ho ha avançat en Les notícies del matí el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Conselleria d'Educació, Rubén Trenzano.
Trenzano ha destacat com un "avanç importantíssim" l'acord del requisit lingüístic, ja que "érem l'última comunitat que no tenia regulat el valencià en la funció pública". Així, considera molt important que ara abaste la Generalitat, les universitats, els ajuntaments, etcètera.
"Pedra a pedra anem fent paret i acabarem la paret amb el sector de la sanitat en la tercera legislatura del Botànic". I per a aconseguir-ho, ha afegit que el camí és "implementar mecanismes d'acompanyament lingüístic".
Venim de vint anys de contraplanificació lingüística en què mai es va implantar una norma per a avançar en els increments dels usos del valencià
El director general de Política Lingüística també ha dit que, quan van arribar al govern l'any 2015, "el valencià es trobava a la unitat de cures intensives i ara està en planta".
"Venim de vint anys de contraplanificació lingüística on mai es va implantar una norma per a avançar en els increments dels usos del valencià", ha lamentat. Per això, ha destacat que el govern del Botànic està impulsant "polítiques a gran termini que permetran un canvi i un impuls de la llengua".
Trezano també ha valorat l'enquesta de la Generalitat que constata un increment notable de les competències lingüístiques des del 2015, sobretot en zones castellanoparlants, que no es trasllada a la parla. És a dir, sabem més valencià, però no per això en parlem més.
Segons ha indicat, "el castellà ocupa tots els espais de forma hegemònica a la comunitat, s'invisibilitza la llengua minoritzada". És per això, ha destacat, que cal posar en marxa polítiques públiques perquè "el castellà cedisca espai al valencià".
"Pel que fa als usos, ens trobem en una situació preocupant. En els últims 40 anys el valencià ha anat retrocedint, però també passa a Catalunya, les Balears, el País Basc i Galícia. Aquestes dades ens indiquen que cal implantar nous mecanismes per a reconduir aquesta situació".
Queda molt de camí per recórrer i cal posar estructures que facen veure a la societat que el valencià és una llengua útil
Per a Trenzano, s'ha avançat amb el govern del Botànic, "però queda molt de camí per recórrer i cal posar estructures que facen veure a la societat que el valencià és una llengua útil".
Així, ha avançat que d'ací a poc el Consell valencià de les llengües aprovarà un pla estratègic 2023-2027 per tal d'impulsar mecanismes que facen reconduir la situació en la qual es troba el valencià a partir de les dades que dona l'enquesta per tal "d'implementar els usos a tots els efectes".
També ha remarcat que els pressupostos del 2023 avancen amb un camp que és el del sector del doblatge i subtitulació de pel·lícules "per estendre el valencià a les sales de cine i que la televisió com À Punt puga dotar-se de productes en la nostra llengua".