Directes
Ara en la televisió
EL PISET

Tres bombers sevillans, jutjats a Grècia per haver rescatat refugiats

Els acusen de tràfic de persones i s'enfronten a penes de fins a 10 anys de presó.

D'esquerra a dreta Manuel Blanco, Julio Latorre i José Enrique Rodríguez, els tres bombers acusats de tràfic de persones / Ana Mora Segura (EFE)

Emparats per companys, per una delegació del govern andalús, encapçalada per la consellera  de Justícia, i pels centenars de persones que s'han concentrat a l'Ajuntament de Sevilla per a donar-los suport, Manuel, Julio i Quique han arribat aquest dilluns als jutjats de l'illa grega de Lesbos. Els tres bombers sevillans estan acusats d'un delicte de temptativa de tràfic de persones i podrien enfrontar-se a 10 anys de presó, segons el codi penal grec. Ells estan confiats que eixiran absolts i tenen clar que tornaran a salvar vides al Mediterrani. 

Manuel Blanco, Julio Latorre i Quique Rodríguez no han estat a soles. A la sala hi havia la consellera de Justícia del govern andalús, Rosa Aguilar, una delegació de diputats del parlament autonòmic i representants de l'Ajuntament de Sevilla, que han viatjat fins a Lesbos per a mostrar el suport de les institucions espanyoles al seu treball i la confiança en la seua innocència. A la seua casa, a Sevilla, i a la mateixa hora que arrancava la vista, centenars de persones s'havien concentrat davant les portes del consistori per a fer-los costat. 

El 14 de gener de 2016, Manuel i Quique havien anat a l'illa de Lesbos com a voluntaris amb l'ONG Proemaid. Aquell dia estaven a terra, no perquè no hi haguera faena per fer segons dades de l'agència de l'ONU per als refugiats només en gener 67.415 persones van intentar arribar a les costes de Grècia sinó perquè tenien l'embarcació en reparació. Van rebre la telefonada dels companys d'una altra organització, la danesa Team Humanity, per a un rescat i no van dubtar gens a anar-hi. Tot i això, la pastera que havien albirat estava buida. En arribar a port, els van detindre. Van haver de passar dos dies als calabossos i pagar una fiança de 5.000 euros per tal de poder tornar a casa.

Els tres han manifestat que no pensaven que el juí arribaria, cosa que finalment s'ha produït. Tenen confiança a eixir absolts i la certesa que tornaran a la mar a salvar vides perquè, segons ells, en això és on s'ha de posar el focus, en els centenars de vides engolides pel Mediterrani. En aquests dos anys d'espera, els bombers sevillans han reiterat que el seu treball com a voluntaris està als antípodes del delicte del qual se'ls acusa, ja que van aparcar la seua vida personal i professional per a posar els seus coneixements de rescat al servei de persones que es jugaven la vida per a arribar a les costes gregues des de Turquia fugint de conflictes com la guerra de Síria.

També han denunciat que hi ha una certa criminalització del treball de les ONG sobre el terreny perquè, diuen, són testimonis del que passa i als governs no els agrada.  Encara estan molt recents els casos dels responsables de l'embarcació d'Open Arms confiscada a Itàlia que col·laborava en el rescat de refugiats procedents de Líbia o l'acusació contra l'activista Helena Maleno pel seu treball d'ajuda als immigrants que creuen l'Estret.

El cas de Manuel, Julio i Quique ha despertat una onada de solidaritat en la societat i en col·lectius com el món de la cultura, que va fer una campanya audiovisual per a donar-li suport en què van participar actors com Raúl Arévalo o Karra Elejalde.

Amnistia Internacional ha qualificat de "burla a la justícia" la decisió dels tribunals grecs de dur avant aquest juí i ha demanat que es retiren tots els càrrecs contra ells. 

El veredicte es coneixerà aquesta mateixa setmana, després de la vista oral.

També et pot interessar