Els tres estats del fang: com netejar-lo sense obstruir el clavegueram
L'arquitecte municipal de Massanassa explica com separar l'aigua del fang per a traure'l sense perill
Com hem de netejar el fang dels carrers i les cases afectades per la DANA? Per començar, el que no hem de fer és llançar-lo al clavegueram. Després, cal separar l'aigua del fang quan encara estiga tou, i aleshores hem d'extraure l'aigua amb bombes i després el fang amb pales o màquines.
És vital que el fang no s'arribe a solidificar. No s'ha de retirar ni líquid ni sòlid, sinó ja separat de l'aigua, però encara tou i mal·leable.
Massanassa (Horta Sud) ha sigut una de les poblacions que ha patit més problemes per les grans quantitats de fang, i té el clavegueram obstruït quasi del tot. L'arquitecte municipal, Jorge Fernández, explica com s'ha de netejar el fang de les cases per tal de no embossar el sistema de clavegueram, fet que genera problemes encara més greus. Així ho ha manifestat en una entrevista per a À Punt NTC.
“Quan l'aigua es barreja amb el fang, es crea un líquid impossible de netejar que es clava al clavegueram i l'obstrueix. I si el clavegueram està obstruït, no podem traure l’aigua dels garatges”, argumenta Jorge Fernández.
En este punt, l'expert llança una recomanació: “Qualsevol aportació d’aigua al clavegueram causa més fanguera”. I això no es pot netejar.
Els tres estats del fang i la seua neteja
“El fang s'ha de netejar quan estiga el més sec possible. Cal llevar l'aigua per una banda i el fang mig sòlid per l'altra, que es pot menejar amb pales i les màquines poden tractar-lo perfectament. Quan este fang es barreja amb aigua es torna a formar eixe líquid”, afig Jorge Fernández.
Per a rentar les cases, és molt important utilitzar la menor quantitat d’aigua possible
L'Ajuntament de Massanassa ha elaborat un vídeo en què explica, de manera molt gràfica, com retirar el fang i en quin estat es troba el clavegueram.
“Per a rentar les cases, és molt important utilitzar la menor quantitat d’aigua possible i en l’últim moment, i netejar el fang amb pales”, argumenta l’arquitecte municipal.
Per a netejar el fang com s'explica en el vídeo, però al carrer o a casa, Fernández dona alguns consells pràctics. Recomana abocar-lo en un poal o en un cabàs i separar-lo de l'aigua. En tres o quatre hores, el fang se separa de l'aigua i es deposita al fons, i en la part de dalt queda l'aigua clara. Així podrem traure l’aigua i el fang”.
Tota la informació de l'evolució de la DANA, en el canal de WhatsApp d'À Punt NTC: https://whatsapp.com/channel/0029VaCidh51NCrYW7lx0547