Dos de cada tres grans de raïm que es consumeixen per Cap d'Any procedeixen del Vinalopó
Aquesta nit es consumiran en tota Espanya al voltant de dos milions de quilos de raïm
Un any més, com cada Nit de Cap d'Any, torna una tradició que no sap de pandèmies, prendre els 12 grans de raïm amb les campanades que marquen l'inici d'un nou any. D'aquest raïm, s'estima que dos de cada tres grans que es mengen en tot Espanya provindran del Vinalopó.
La directora del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Raïm de Taula del Vinalopó en Saquets, Beatriz Rocamora, explica que la producció es fa des de setembre fins a desembre. Cullen el raïm, netegen i envasen, perquè l'últim dia de l'any a Espanya es puguen consumir, segons ha estimat, al voltant de dos milions de quilos de raïm.
El raïm del Vinalopó empara set varietats diferents, encara que l'habitual per a acomiadar l'any és l'aledo, l'única del territori nacional en producció i venda. A més, adquireix importància el saquet especial amb què es comercialitza, segons explica Rocamora, que també afirma que el 60% es queda en el territori nacional i el 40% s'exporta.
La pandèmia ha afectat el raïm del Vinalopó, l'any passat va haver-hi un augment de la demanda respecte al 2019, que enguany no s'ha repetit, perquè la demanda ha sigut l'habitual, no ha tingut tant d'impacte, encara que els costos de producció, segons expliquen, han sigut més alts per a protegir el raïm.