Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

Tres Premis Nobel demanen reduir les emissions de CO² per a frenar el canvi climàtic

València acull aquests dies els 19 premis Nobel que han de decidir els sis Premis Rei Jaume I.

Roda de premsa del jurat dels Premis Rei Jaume, aquest dilluns

Els premis Nobel Edmund Phelps (economia 2006), Barry Barish (física, 2017) i Michael Levitt (química, 2013) han recordat aquest dilluns la necessitat de reduir la quantitat d'emissions de diòxid de carboni que hi ha a l'atmosfera per a frenar el canvi climàtic. Els erudits han destacat el paper fonamental que haurà de tindre la joventut en aquesta lluita de futur i els han encoratjat perquè agafen el testimoni. Mantenen que els avanços "no vindran de persones majors amb un premi Nobel, sinó dels joves".

Els tres científics participen a la ciutat de València com a jurats dels Premis Rei Jaume I, que enguany compleixen 31 anys de reconeixement de figures expertes en el camp de la ciència. En aquesta edició hi col·laboren en el jurat 19 premis Nobel, que hauran de seleccionar aquest dimarts les sis candidatures guardonades entre les 218 presentades, de les quals només un 20% corresponen a dones.

Beneficis de la guerra comercial entre els EUA i la Xina

El premi Nobel d'economia de 2006, Edmund Phelps, ha parlat sobre l'estat de l’economia mundial, les previsions de recessió als Estats Units i la guerra comercial entre els EUA i la Xina. Creu que el conflicte tindrà un efecte de contracció en aquestes economies que arrossegarà l'economia mundial, però no ho veu com un fet necessàriament negatiu. Phelps considera que la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina pot tindre conseqüències positives per a Europa perquè, al seu parer, el continent podrà cobrir els espais comercials que deixe lliures aquesta batalla entre les dues potències.

Visites a centres educatius i investigadors

Els reconeguts mundialment Michael Levit i Barry Barish, entre altres, visiten aquest dilluns centres educatius i d'investigació de la Comunitat Valenciana en el dia previ a la deliberació per a decidir els sis guardonats. Així mateix, fonts de la Fundació han destacat la visita del nobel Finn Kydland al Col·legi Parroquial Diocesà de València, que atén la comunitat gitana del barri del Cabanyal. “A mi m'agradaria que els estudiants veren com de senzills són els premis Nobel i com fent una carrera científica treballes per a la construcció del futur”, ha manifestat en Les Notícies del Matí Javier Quesada, president executiu de la Fundació Premis Rei Jaume I.

“Necessitem que blinden el pressupost públic i que no facen de la investigació una segona opció perquè ens juguem el futur. És important que els partits polítics facen un acord, ara que estan negociant, perquè la investigació i l'emprenedoria són dos motors del benestar d'Espanya i posar recursos”, ha apuntat. Quesada ha lamentat que en València es destina un 1% del PIB a la ciència i en Espanya l'1,2% mentre que, en la seua opinió, s'hauria d'invertir “com a mínim un 2% en un termini de deu anys”.

Dotats amb 100.000 euros, els Premis Jaume I constitueixen una de les majors condecoracions del país que, en aquesta ocasió, aprofitaran les mirades dels mitjans internacionals per a llegir un manifest sobre la necessitat de prendre mesures contra el canvi climàtic. “El medi ambient és una preocupació que hem tingut tota la vida i la ciència ha d'estar molt a prop per a resoldre aquests problemes”, ha apuntat Quesada. La protecció del medi ambient, de fet, és una de les sis categories d'aquests guardons que es dediquen a promocionar la investigació científica, a més de recompensar la investigació bàsica, l'economia, la investigació mèdica, les noves tecnologies i l'emprenedoria.

València

També et pot interessar