Tretze dones assassinades en feminicidis fora de la parella, dues a la Comunitat Valenciana
Tots els presumptes agressors eren coneguts de la víctima i sis de cada deu, de la mateixa família
Un total de tretze dones foren assassinades en feminicidis fora de l'àmbit de les relacions de parella a Espanya en el primer semestre de 2023, dues d'elles a la Comunitat Valenciana. La delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha presentat aquest dilluns el balanç corresponent al període entre gener i juny, que situa Andalusia com la comunitat autònoma que més feminicidis va registrar amb quatre —tres familiars i un sexual—. Li segueix el territori valencià amb els dos assassinats de dones reportats, ambdós en l'àmbit familiar.
Les dades apunten que s'ha produït un descens del 40,9% en el nombre de crims contra les dones a Espanya fora de l'àmbit de la violència masclista en la parella en el primer semestre de l'any: en el mateix període de 2022 foren assassinades 22 víctimes. Tots els presumptes agressors eren coneguts de l'assassinada, i un 61,5%, de la família.
Es constata una vegada més el nivell d'infradenúncia que comporta aquesta violència contra les dones: només en un cas hi constava denúncia contra el presumpte feminicida, el 7,7% del total.
Feminicidis familiars, sexuals i socials
Els feminicidis perpetrats en l'àmbit de la família tornen a ser els més nombrosos, huit de tretze. Això suposa un 61,5% del total. Es tracta d'un percentatge similar al registrat en els sis primers mesos de 2022, quan el 63% dels casos els cometé un familiar de la víctima. En total se'n comptabilitzaren catorze, un 42,8% més que enguany. Els presumptes autors foren quatre fills, un net, un germà, un nebot i un nebot net.
Entre gener i juny, tres dones foren assassinades en crims sexuals, una més que en el mateix període de l'any passat. Aquests constitueixen el 23,1% del total de feminicidis. Les tres víctimes estaven en situació de prostitució i tenien entre 41 i 50 anys.
També va haver-hi dos feminicidis socials, i en ambdós casos el presumpte agressor era conegut de la víctima: el fill d'una amiga i un company de pis.
L'estadística d'Igualtat també recull els crims sobre dos menors d'edat: un vicari, perpetrat per a fer mal a la mare, i un segon no vicari en el qual el menor va ser assassinat per l'oncle juntament amb la mare.
Edat: majors de 50
L'òrgan dirigit per Rosell incideix que la majoria de les víctimes tenia més de 51 anys. Sis de cada deu superaven aquesta edat (61,5%), mentre que en els feminicidis familiars el percentatge puja al 87,5%. Quatre de les víctimes tenien entre 51 i 60 anys; una, entre 61 i 70; una altra, entre 71 i 84; dos, més de 84; altres dos, entre 31 i 40; i tres, entre 41 i 50.
En quasi la meitat dels casos, sis de tretze, víctima i presumpte agressor convivien. I la xifra s'eleva al 62,5% en el cas dels feminicidis familiars.
38 dones assassinades
A més d'aquests tretze feminicidis reportats per Igualtat en el primer semestre de l'any, va haver-hi 25 dones assassinades per les parelles o exparelles. Per tant, són 38 les víctimes mortals de les violències masclistes contra les dones a Espanya entre gener i juny.
El número 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents, igual que el correu 016-online@igualdad.gob.es. També s'ofereix atenció mitjançant WhatsApp a través del número 600.000.016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR, el 900 202 010. En una situació d'emergència, es pot telefonar a l'112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062) i en cas de no poder cridar es pot recórrer a l'aplicació Alertcops, des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la policia amb geolocalització.