Els tretze municipis de l'Albufera es conjuren perquè siga reserva de la biosfera

Per primera vegada, totes les localitats riberenques del llac han escenificat un front comú amb una declaració institucional pel seu futur malgrat ser ajuntaments de diferent color polític

L'alcaldessa de València, María José Catalá, posa amb els alcaldes dels tretze municipis riberencs de l'Albufera / Ana Escobar (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de setembre 2024 - 12:41 Actualitzat: 12 de setembre 2024 - 15:52

Els tretze municipis riberencs del parc natural de l'Albufera de València s'han aliat mitjançant la signatura d'una declaració institucional per a aconseguir que este espai natural siga declarat reserva de la biosfera per part de la Unesco, per a la qual cosa presentaran una candidatura "sòlida". "Units podem canviar les coses", ha reivindicat l'alcaldessa, María José Catalá.

La Llotja de la Seda ha acollit hui dijous l'acte en la qual, per primera vegada, els tretze municipis riberencs de l'Albufera han escenificat un front comú pel futur del llac, malgrat ser ajuntaments de diferent color polític. Els signants de la declaració són els alcaldes de Beniparrell, Massanassa, Sedaví, Albal, Silla, Alfafar, Catarroja (Horta Sud), Cullera, Albalat de la Ribera, Sollana, Sueca (Ribera Baixa), Algemesí (Ribera Alta) i València.

També hi han assistit representants de la comunitat científica, com els premis Jaume I José Antonio Sobrino i Ángel Rubio, així com el rector de la Universitat Politècnica de València (UPV) José E. Capella, diputats autonòmics i provincials i regidors.

"Candidatura sòlida i de país"

La proposta amb tota la informació l'ha elaborada l'Ajuntament de València, ciutat que té el llac al seu terme, juntament amb la Generalitat, però serà l'organisme de parcs nacionals del govern espanyol qui presentarà la candidatura a la Unesco.

En este sentit, el conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, ha destacat que “no pot faltar ningú en este objectiu comú”, i que l’Albufera és un patrimoni dels valencians, però també de tots els espanyols.

"Elevarem la declaració al govern per a eixamplar el front comú i presentar a la Unesco una candidatura sòlida i de país, en el sentit ampli de la paraula", ha anunciat Catalá després de reivindicar este "gran pacte polític" com un èxit col·lectiu per damunt de la política: "Hui la nostra ideologia és l'Albufera". La primera edil ha assegurat que es fa un "pas decisiu" i "ple d'esperança" pel futur "del nostre gran tresor natural" amb valor incalculable, que "és de tota la humanitat".

En representació de la resta d'ajuntaments, el primer edil de Cullera, Jordi Mayor, ha coincidit a destacar el front comú aconseguit a partir d'un diàleg "franc i seré" en el qual "no hi ha dreta ni esquerra".

"L'Albufera", ha reivindicat, "s'ha de defendre col·lectivament i no pot ni ha de ser utilitzada per ningú", ja que "és un patrimoni que estem obligats a llegar a futures generacions i no destruir-lo".

Per part de la Generalitat, Vicente Martínez Mus, ha destacat que la declaració institucional llança un "missatge clar i contundent" en defensa de l'Albufera "per damunt de sigles polítiques". A més, Martínez Mus ha reiterat la necessitat que l'Albufera compte amb la quantitat d'aigua necessària i ha cridat a col·laborar amb la comunitat científica per a "analitzar el passat, present i futur" d'estos espais naturals.

També et pot interessar

stats