Un home amb tres condemnes per maltractament confessa que ha matat de la parella a Castelló de la Plana

La víctima, de 46 anys, va estar en el sistema de protecció VioGén fins al febrer del 2023, quan van decaure les mesures de protecció

En imatge, el carrer on residia la víctima, a Castelló de la Plana / À Punt NTC

Un home amb antecedents per maltractament ha matat la parella a Castelló de la Plana i després s'ha entregat a una comissaria dels mossos d'esquadra de Barcelona, on ha confessat el crim. El cadàver de la dona, de 46 anys, el van localitzar al seu domicili la nit de dilluns, al carrer del Penyagolosa de la capital de la Plana. Estava a terra del pis i coberta amb roba. La víctima tenia dos fills, una jove de 24 anys i un menor de 14, dels que s'han fet càrrec la germana i la mare de la víctima.

La delegada del govern espanyol Pilar Bernabé s'ha mostrat "consternada" per l'episodi, que el ministeri d'Igualtat ha confirmat com un nou cas de violència de gènere. És la sexta víctima d'enguany a la Comunitat Valenciana, la primera a la província de Castelló i la que fa 33 a tot Espanya.

La Diputació de Castelló ha obert el ple amb un minut de silenci i l'ajuntament de la Plana ha convocat la ciutadania a un altre este dimecres.

Tres condemnes per maltractar la víctima

Bernabé ha informat que la dona va estar en el sistema VioGén d'assistència a les víctimes de la violència masclista fins a febrer del 2023, quan van decaure les mesures judicials i de protecció. El detingut arrossegava tres condemnes per delictes d'amenaces, maltractaments i trencament d'orde d'allunyament respecte a la víctima, dictades per un jutjat de violència sobre la dona i un jutjat penal entre agost del 2021 i març del 2022.

L'última de les sentències, pel trencament de l'orde d'allunyament, es va dictar el març del 2022, quan se li va imposar huit mesos de presó, la qual cosa va motivar l'ingrés en un centre penitenciari. Va complir la pena el novembre del mateix any 2022, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. 

Amb tot, la víctima i l'assassí confés convivien actualment, segons ha informat la delegada, que ha definit la víctima com "una persona en situació d'alta vulnerabilitat".

Una exparella va matar el seu padrastre

Bernabé ha confirmat que el 2018 una parella anterior, que també la maltractava, va matar el seu padrastre, un homicidi pel qual encara compleix pena de presó. Llavors la dona estava protegida en un centre i l'exparella va anar a buscar-la a casa dels pares, on va retindre a la mare, a la filla i al padrastre, a qui va acabar matant.

Testimonis del veïnat han informat que les discussions de la parella eren freqüents, un factor que ha portat la delegada del govern espanyol a fer una crida a la ciutadania per a denunciar estes situacions. "Cada ciutadà ha de convertir-se en un punt violeta, en un espai segur, que alerte de qualsevol perill que puga detectar contra una dona, és necessària la col·laboració de tota la ciutadania", ha manifestat.

Pilar Bernabé ha anunciat que reunirà els responsables de totes les administracions implicades en este cas per a avaluar què ha passat, si bé ha insistit que en l'actualitat "no hi havia cap mesura activa de protecció". La delegada també ha alertat sobre "els discursos que banalitzen el terrorisme masclista, que mata a dones pel fet de ser-ho, no contribueixen a la lluita necessària i coordinada de totes les administracions contra esta xacra".

Des de 2003 la violència de gènere ha matat 1.277 dones i des de 2003 ha causat 455 orfes, 22 d'ells este 2024.

També et pot interessar

stats