Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Troben una nova espècie de dinosaure a Portell que va viure fa uns 130 milions d'anys

Es tracta d'un gran herbívor d'entre sis i huit metres de longitud i fins a mil quilos de pes, que ha sigut batejat com a Portellsaurus sosbaynati

Imatge del dentari de dinosaure trobat en Portell / Europa Press

Investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat de València i el Grup Guix de Vila-real acaben de publicar un treball en el qual descriuen una nova espècie de dinosaure, Portellsaurus sosbaynati, trobada en el jaciment del mas de Curolles-II de Portell, als Ports, i que va viure a la província de Castelló fa uns 130 milions d'anys.

L'holotip s'ha descrit basant-se en un dentari dret quasi complet i en bon estat de conservació d'un individu gran de 6 a 8 metres. Les restes fòssils han revelat que es tracta d'una espècie fins ara desconeguda, semblant a un gran iguanodont (iguana gegant).

Els treballs de camp primer i de laboratori després han permés a més comprovar que el nou dinosaure descrit per la ciència, un gran herbívor d'entre 6 i 8 metres de longitud i fins a 1.000 quilos de pes, està estretament emparentat amb altres similars que van habitar en el que hui és la Xina i Níger.

Segons han explicat els investigadors, el nou dinosaure és, a més, l'espècie de dinosaure coneguda més antiga de la província de Castelló, ja que les dues úniques espècies descrites fins ara, Morelladon i Vallivonavenatrix, tenen entre 126 i 127 milions d'anys, mentre que el Portellsaurus s'acostaria als 130 milions d'anys.

Amb aquesta nova troballa la Comunitat Valenciana es converteix en la tercera autonomia per darrere d'Aragó (10) i Catalunya (5) en numere d'espècies de dinosaures no avianos descrites, amb quatre noves espècies.

Un nom en homenatge a Vicente Sos Baynat

El treball publicat en la prestigiosa revista nord-americana Plos One, descriu els fòssils d'un nou gènere i espècie de dinosaure estiracosterno. Els estiracosternos van ser animals de grandària mitjana a gran, amb un polze proveït d'un espolón, amb orificis nasals engrandits i amb una dieta a base de plantes.

Per a definir el nou gènere, els investigadors han combinat el nom de Portell, localitat en la qual s'ha descobert el fòssil, amb el vocable grec 'sauros' (fardatxo). El nom de l'espècie està dedicada a Vicente Sos Baynat, geòleg espanyol nascut a Castelló i primer científic honrat amb el títol de Doctor Honoris causa per l'UJI.

Els resultats de la investigació s'emmarquen dins d'un projecte que es va iniciar l'any 2016, per part de l'Ajuntament de Portell, la Universitat Jaume I, la Universitat de València i el Grup Guix de Vila-real.

El dentari està depositat a Cinctorres

Segons ha explicat Andrés Santos-Cubedo, investigador de la Universitat Jaume I, el dentari d'aquest dinosaure, la localització del qual es va produir "fruit de la casualitat" fa més de 20 anys per part d'un grup que buscava restes arqueològiques per la zona, està depositat en la col·lecció museogràfica de Cinctorres.

Begoña Poza, investigadora del Grup Guix de Vila-real, ha assenyalat que el dinosaure descobert està estretament emparentat amb el dinosaure xinés Bolong i l'africà Ouranosaurus.

"Tant en Portell com als Ports hi ha un gran patrimoni natural ja descobert, encara que queda més per descobrir", ha apuntat la investigadora, qui ha indicat que ja hi ha 250 fòssils recuperats.

També et pot interessar