Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

La tropicalització de la Mediterrània afecta la fauna marina autòctona

A més, aquest augment de temperatura fa que puge la mar i afecta el nostre oratge

La temperatura de la Mediterrània ja és igual a la del Carib, amb conseqüències nefastes / À Punt NTC

Les veus expertes alerten que la Mediterrània ja està a la mateixa temperatura que el Carib, una calor que afecta les espècies de la nostra mar. 

L’augment de temperatura de la Mediterrània provoca que les masses humides ocasionen pluges i tempestes intenses, pols sahariana i calitja persistent, com estem comprovant ja en les nostres pròpies pells. Però aquesta pèrdua de confort climàtic no només afecta la humanitat. A 700 metres de profunditat la falta d'aliment de les espècies marines pot extingir-les i propagar-ne de noves, això sí, invasores i, fins i tot, bacteris perillosos.

La Mediterrània és la mar que més ràpid es calfa de tot el món i aquesta tropicalització desplaça espècies autòctones que pateixen estrés fisiològic en favor d'altres com les meduses. 

A més, la dilatació de les aigües a causa de l’augment de temperatura fa apujar el nivell de la mar i aquesta anirà envaint les nostres platges, adverteix a À Punt NTC la professora de Planificació i Gestió Turística de la Universitat Politècnica de València, Pau Alonso.

Sorprenentment, un dels aliats per a evitar l’escalfament de la nostra mar és el vent de ponent perquè arrossega mar endins les aigües càlides de la superfície i fa pujar les de profunditat, més gelades, explica Samuel Biener, del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant. Però amb el panorama d’incendis que hi ha aquest estiu tampoc convé massa que bufe aquest vent, indica l’expert. 

Canvi climàtic

També et pot interessar