El TSJ confirma les condemnes a 22 i 17 anys de presó dels dos acusats pel crim de Patraix
L'alt tribunal desestima els recursos d'apel·lació en no apreciar vulneració de drets fonamentals com ara la presumpció d'innocència
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha confirmat les penes de 22 i 17 anys de presó per a María Jesús Moreno, Maje, i Salvador Rodrigo, els dos condemnats per haver assassinat a ganivetades l'exmarit d'ella el passat 16 d'agost de 2017 en el conegut popularment com a crim de Patraix.
La resolució, que s'ha notificat aquest dimecres a les parts i contra la qual es pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, desestima els recursos d'apel·lació que havien presentat els dos contra la sentència condemnatòria que va dictar l'Audiència Provincial de València el 16 de novembre de 2020.
Prèviament, un jurat popular va declarar Maje, exparella de la víctima, i Salvador, examant de la dona, culpables. Basant-se en aquest veredicte, el magistrat de l'Audiència va imposar una condemna de 22 anys per a ella i 17 per a ell. La pena d'ella era més alta perquè es va aplicar l'agreujant de parentiu, com a dona de la víctima, i se la va considerar inductora del crim. A Salvador se li va rebaixar per haver col·laborat amb la justícia, ja que va confessar l'execució de l'homicidi.
El TSJ no aprecia la vulneració de drets fonamentals com la presumpció d'innocència, que va al·legar l'advocat defensor de Maje, davant la influència que, al seu parer, havia tingut en el veredicte del jurat popular un possible “judici paral·lel” per la transcendència informativa de la vista. Els magistrats de l'alt tribunal, de fet, destaquen en aquest sentit el “lloable i constant esforç” realitzat pel jutge que va presidir el tribunal del jurat en l'Audiència per a recalcar als membres “l'absoluta necessitat d'atendre's en la seua valoració probatòria de manera exclusiva a la prova practicada en el plenari”.
A més, “la mateixa motivació de l'objecte del veredicte (per més que no siga compartit per la recurrent) és també expressiu que no va existir cap afectació als citats drets fonamentals, ni les plurals referències contingudes en els mitjans de comunicació van afectar la valoració probatòria realitzada pels jurats i la sentència”, precisen.