El TSJ desestima un recurs de Lo Rat Penat contra un conveni de l'AVL amb Catalunya i les Balears

Considera que l’acord, per una normativa lingüística inclusiva i unitària, no té naturalesa normativa

Imatge d'arxiu del Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana
Imatge d'arxiu del Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana / Tripadvisor

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha desestimat un recurs de Lo Rat Penat contra una decisió de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) del 2020 d'aprovar un conveni amb l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat de les Balears per una normativa lingüística inclusiva i unitària.

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa ha desestimat, en una sentència del 13 d'octubre, el recurs interposat per l'associació cultural contra un acord del 31 de gener del 2020 pel qual s'aprovava el conveni de cooperació amb la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat de les Balears, segons informa el TSJCV. El tribunal entén que no va haver-hi cap infracció formal en la convocatòria del ple de l'AVL en el qual es va adoptar aquest acord, com al·legava Lo Rat Penat per a demanar la nul·litat de l'acte.

D'altra banda, assenyala que el conveni subscrit no té una naturalesa normativa, sinó que és “un protocol general d'actuació que comporta una mera declaració d'intencions de contingut general”. Per tant, no és preceptiu un dictamen del Consell Jurídic Consultiu.

En l'acord aprovat, es parla de difusió d‘“orientacions” normatives unitàries i per a la seua vinculació es precisa l'aprovació de cada institució, raó per la qual no té abast normatiu i “ni tan sols decisori” perquè no transmet disposicions que obliguen a les parts, sinó “simples orientacions”. Per la mateixa raó, segons els magistrats, el conveni no suposa una transferència de competències a un òrgan diferent de l'AVL, ni tampoc vulnera la legislació que regula aquesta institució ni contravé l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Consideren que no existeix transferència o delegació de competències a favor de les conclusions a les quals arriben les comissions perquè només constitueixen directrius o recomanacions de caràcter orientatiu que les diferents entitats lingüístiques són lliures de seguir o no, mantenint intactes la seua competència, autonomia i llibertat de criteri per a assumir o no aquestes indicacions.

La sentència, que desestima íntegrament el recurs, no és ferma i es pot recórrer en contra en cassació davant de la sala tercera del Tribunal Suprem.

També et pot interessar

stats