El TSJCV confirma que la conselleria va vulnerar drets dels metges de la sanitat privada
Per a la sala, va haver-hi un retard "negligent" de dos mesos a l'hora de vacunar els metges de la sanitat privada, malgrat l'exposició als mateixos riscos per la covid-19
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha desestimat el recurs de la Conselleria de Sanitat contra la resolució d'un jutjat d'Alacant que la va condemnar el 13 de gener per vulnerar el dret a la igualtat, a la salut i a la vida dels metges de la sanitat privada, que no van poder accedir a la vacunació contra la covid-19 en les mateixes condicions que els seus companys de la sanitat pública.
La sentència, que pot ser recorreguda davant el Suprem, confirma la resolució del jutjat número 3 d'Alacant i imposa, a més, 2.000 euros de costes a l'administració.
Segons consta en la sentència, els metges que exercien la medicina en la privada no van començar a ser vacunats fins al 15 de febrer de 2021, amb quasi dos mesos de retard en comparació dels sanitaris del sistema públic.
Una vacunació que va vindre després que el Col·legi de Metges d'Alacant sol·licitara mesures cautelaríssimes, que van ser aprovades el 21 de gener i, posteriorment, ratificades per mesures cautelars.
Retard "negligent"
Per a la sala, va haver-hi un retard "negligent" en aquesta vacunació als metges de la privada, malgrat l'exposició als mateixos riscos. I considera que aquest retard "de cap manera estava justificat" per un doble motiu. La llista de prioritat per als sanitaris "de primera línia" establida per les autoritats sanitàries no establia distincions entre els facultatius, i perquè els riscos per a la vida i la salut dels metges amb exposició al virus eren els mateixos en tots dos casos.
El president del Col·legi de Metges d'Alacant, Hermann Schwarz, la vicepresidenta primera del Consell General de Col·legis de Metges d'Espanya, María Isabel Moya, i el secretari jurídic, Guillermo Llago, han oferit una roda de premsa per a explicar la sentència i anunciar les mesures que se'n derivaran.
Un cas que no es va produir en altres comunitats
Moya, que va impulsar la demanda, ha declarat que van viure amb "molta alarma" l'"ordre de prelació" que va imposar la Conselleria de Sanitat i van haver de realitzar nombroses consultes i peticions, i van traslladar que en cap altra autonomia s'estava produint aquesta distinció que vulnerava els drets dels metges a la igualtat.
Des del Col·legi de Metges d'Alacant esperen que Sanitat no recórrega davant del Suprem "en estar molt ben argumentada" la decisió del TSJCV, segons Hermann Schwarz.