El TSJCV confirma la implantació del grau de Medicina en la Universitat d'Alacant

Els magistrats desestimen així el recurs contra esta decisió interposat per la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx

Campus de la UA, en arxiu
Campus de la UA, en arxiu / UA

La justícia dona la raó a la Universitat d'Alacant en el pols que manté pel grau de Medicina amb la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx. La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat este dilluns la legalitat del decret del Consell d'agost de 2022 que va autoritzar la implantació del grau de Medicina en la Universitat d'Alacant (UA).

Els magistrats han desestimat així el recurs contra esta decisió interposat per la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, en una sentència notificada hui a les parts i que pot ser recorreguda en cassació davant la sala tercera del Tribunal Suprem. “El mateix èxit de la convocatòria de places per a l'alumnat que s'incorpora al nou grau de medicina implantat per la codemandada (…) juntament amb els informes oficials valorats per la sala ens cerciora de la necessitat d'estos nous estudis”, arreplega la decisió de l'Alt Tribunal valencià.

En esta línia, el TSJCV recorda que l'elevada demanda d'estos estudis de la UA, que la converteixen en la segona titulació més sol·licitada a la Comunitat Valenciana, “no ha suposat un descens en la matriculació d'estudiants de medicina de la Universitat Miguel Hernández d'Elx en el curs 2023-2024”. “Amb esta prova queden desestimats tots els temors mostrats que una duplicació de les places oferides per a candidats en estos estudis al campus d'Alacant haja de suposar perjudicis o minvaments de matriculacions o de la qualitat de la docència en els ensenyaments que es cursen en la Universitat recurrent”, afig. El tribunal ha desestimat tots els motius d'impugnació al·legats per la UMH en el seu recurs i ha conclòs que el decret de la Generalitat “s'ha elaborat amb totes les garanties legals” i està prou motivat.

Així, obren en l'expedient administratiu “tots els informes preceptius, i en sentit favorable, precisos per a l'aprovació dels estudis de grau del títol de Medicina qüestionat”, entre altreels que al·ludeixen a la “suficiència de recursos i a l'absència d'increment de despesa” derivada de l'autorització de la nova titulació. “El fet que puguen existir recels sobre este tema per part de determinats col·lectius professionals i de l'estudiantat no implica que tals interessos hagen de prevaldre sobre el general, que en tot cas és el que ha de prevaldre, i és el que avala la nova docència autoritzada”, puntualitzen els magistrats. Igualment, encara que pogueren existir “unes certes objeccions” per als centres de pràctiques mèdiques en un informe datat en 2019, això no significa que estos inconvenients “s'hagen de perpetuar en al futur”.

De fet, un altre informe del 2022, emés per l'òrgan competent per a analitzar este extrem, l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut, ja va constatar que l'oferta i els convenis amb hospitals “eren suficients i adequats per a les necessitats de docència”. En definitiva —prossegueix la Sala—, ha quedat demostrat que la nova Facultat de Medicina de la Universitat d'Alacant “complia els requisits de qualitat, professorat, infraestructures, plans de docència, recursos econòmics, mitjans i hospitals o centres on dur a terme pràctiques, que són imprescindibles perquè es poguera obtenir l'oportuna llicència per a la impartició de tals estudis de medicina”.

Un conflicte que es remunta a 1996

El conflicte pels estudis universitaris de Medicina a Alacant es remunta al mes de desembre de 1996, quan el Consell d'Eduardo Zaplana va decidir amputar els estudis de Medicina de la UA i activar-los a la Universitat Miguel Hernández d'Elx, un centre que la Generalitat acabava de crear. 27 anys després, una altra decisió del Consell de Ximo Puig va reactivar Medicina al centre d'origen, i la Miguel Hernández va recórrer en contra davant de la justícia. 

La Universitat d'Alacant tornarà a impartir el grau de Medicina el curs 2023-2024, després d’haver rebut l’autorització del Consell de la Generalitat, els avals de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i l’Acreditació (Aneca) i l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP). El 2 de juny, el TSJCV va desestimar la sol·licitud de la UMH de suspensió provisional del decret que n'autoritzava la implantació, la qual cosa va permetre tirar avant els estudis.

I enmig d'esta polèmica va intervindre també l'actual Consell, del PP. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha llançat en diverses ocasions la proposta d'un campus universitari provincial, que haguera suposat una entesa entre la Miguel Hernández d’Elx i la Universitat d'Alacant —en pugna per les titulacions de salut des de fa 25 anys—.

També et pot interessar

stats