El TSJCV desestima el recurs del fill de l'alferes que va participar en el juí que condemnà a mort Miguel Hernández

El fill de Baena Tocón va recórrer la sentència, que permetia la publicació d'un article on es provava la participació del seu pare en el procés

Foto inèdita de Miguel Hernández
Foto inèdita de Miguel Hernández / (arxiu)

El 2 de setembre de 2021, el jutjat número 3 contenciós administratiu d'Alacant va permetre la publicació de l'article titulat "El cas Diego San José i el juez humorista", obra de Juan Antonio Ríos Carratalá, catedràtic de Literatura de la Universitat d'Alacant (UA). Ací es feia al·lusió a l'alferes Antonio Luis Baena Tocón en qualitat de secretari judicial en la instrucció del procés judicial que va sentenciar a mort el poeta Miguel Hernández. Davant d'esta decisió, el fill de Baena Tocón va recórrer contra la sentència dictada, sobre la qual ja s'ha pronunciat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). En concret, la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJCV desestima el recurs en una decisió publicada amb data de 31 de maig del 2024 i l'article continuarà accessible a través del repositori de la Universitat d'Alacant.

Ríos s'ha mostrat "alleujat" després de conéixer la desestimació del recurs. "Només espere que prompte puga treballar en pau sense necessitat d'estar pendent de les instàncies jurídiques", ha expressat.

Per la seua banda, els familiars de Baena Tocón insisteixen a exigir la retirada de l'article emparant-se en la llei de protecció de dades i el denominat "dret a l'oblit digital", per a esborrar les referències al seu pare. No obstant això, tal com recollia la sentència del 2021, no podien "demanar a una universitat pública que exercisca una sort de censura prèvia sobre la producció científica del seu professorat, perquè això suposaria la reviviscència de les formes de censura anteriors a l'aprovació de la mateixa Constitució".

Des de la Universitat d'Alacant, la sentència ha sigut "molt ben rebuda" i s'han congratulat de "la reafirmació del dret a la llibertat d'informació, expressió i investigació històrica". A més, han reivindicat el "paper essencial" de la investigació històrica i de les fonts documentals que, d'altra banda, són de consulta pública.

En este sentit, han remarcat el que la sala recull en la seua sentència, que "la ponderació porta a donar prevalença al treball de recerca històrica, d'interés o rellevància pública, ja que les incorreccions apreciades constitueixen errors circumstancials que no afecten l'essència de l'informat".

Mentrestant, a l'Audiència Provincial de Cadis, continua oberta una causa contra més d'un centenar de demandats, entre els quals hi ha Juan Antonio Ríos, la mateixa Universitat d'Alacant i tots aquells periodistes, responsables de mitjans de comunicació, entitats o persones que es van fer ressò del cas de Baena Tocón el 2019.

El demandant, novament el fill de l'alferes, resident a Jerez de la Frontera, demanava al voltant d'11,5 milions d'euros per la intromissió il·legítima en l'honor " i en la "intimitat personal i familiar".

També et pot interessar

stats