Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

El TSJCV rebutja la suspensió cautelar de la consulta sobre la llengua base

La votació perquè les famílies trien l'idioma vehicular que volen per a l'educació dels fills i filles començarà este dimarts 

El TSJCV, en una imatge d'arxiu / Marco Crupi

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha rebutjat este dilluns la petició de suspensió cautelar de la consulta sobre la llengua base als centres educatius, que ha de començar este dimarts, 25 febrer, fins al 4 de març. La consulta s'empara en la Llei 1/2024, de 27 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula la llibertat educativa, una norma contra la qual han recorregut al Tribunal Constitucional.

Rebutja així la petició de fa dos setmanes d'Acció Cultural del País Valencià, Famílies pel València i famílies de Russafa. Estos col·lectius van presentar un recurs al tribunal per a demanar la suspensió de l'orde de la Conselleria d'Educació que regula la consulta sobre la llengua vehicular, amb la justificació que la norma té com a objectiu “arraconar el valencià”. Les tres parts demanaven la paralització del procediment com a mesura cautelaríssima —és a dir, sense escoltar els arguments de l’administració—, una petició que el TSJCV va rebutjar. En canvi, el tribunal va dictar una interlocutòria per la qual donava quatre dies a la Generalitat per a presentar al·legacions a la petició.

La sala explica que el Tribunal Constitucional ha admés a tràmit un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de llibertat educativa, però va rebutjar suspendre-la cautelarment en una provisió de data 19 de novembre del 2024, per la qual cosa "està en vigor i resulta aplicable". Així, diu, els recurrents combaten en realitat en el seu escrit "els efectes que determina la Llei 1/2024; és a dir, els drets i obligacions" que eixa norma estableix, per la qual cosa estimar la mesura cautelar sol·licitada "implica suspendre de facto la llei", qüestió que està "fora de la jurisdicció" del Tribunal Superior i correspon al Tribunal Constitucional (TC). "Suspendre l'eficàcia de la vigència de l'orde de la consulta pel règim i sistema que la llei estableix, o pels possibles efectes en funció dels seus resultats, suposaria en certa manera admetre la inconstitucionalitat de la llei. Funció que només competeix al Tribunal Constitucional", argumenta la secció quarta de la sala del contenciós.

El TSJCV descarta que l'aplicació de l'orde supose un "perjuí de difícil reparació"

Així mateix, l'alt tribunal valencià descarta que l'aplicació de l'orde recorreguda supose un "mal o perjuí d'impossible o difícil reparació". D'altra banda, afig, "quan es tracta d'impugnació de disposicions generals és prioritari l'examen de la mesura en què l'interés públic, implícit en la pròpia naturalesa de la disposició general, exigisca l'execució".

Els magistrats no aprecien tampoc una "manifesta il·legalitat" de l'orde de la Conselleria d'Educació, perquè tant el mandat legal que desenvolupa com la mateixa consulta "gaudeixen de presumpció de juridicitat", sense perjuí de "l'esdevenir de juí de constitucionalitat" que ha de fer el TC.

Pendents de la decisió sobre el recurs de Compromís

Dilluns passat Compromís va anunciar que també havien presentat un recurs al TSJCV per a demanar la suspensió de la consulta sobre la llengua base als centres educatius. Una petició que signaven pares i mares de la coalició amb fills en edat escolar afectats per la votació. Des de la formació asseguraven que la consulta no garanteix l'educació en la llengua que trien les famílies. De fet, segons Compromís, la iniciativa del Consell prohibeix aprendre valencià a les zones castellanoparlants i implicarà també un caos en la matriculació.

Tal com estableix l’orde de la Conselleria d’Educació, un total de 570.000 famílies han de triar de manera telemàtica la llengua principal, valencià o castellà, per a cadascun dels fills matriculats en centres públics o concertats en 2n cicle d'infantil, primària o els tres primers cursos d'educació secundària obligatòria (ESO). En este procés era suficient que votara un representant legal per cada fill.

Justícia Llengua Consulta llengua Educació

També et pot interessar