El TSJCV reconeix el dret a examinar-se tant en valencià com en castellà a la Comunitat Valenciana
La sala contenciosa administrativa estima parcialment el recurs d'un estudiant que demanava poder avaluar-se en castellà
L’alumnat que participe en exàmens oficials a la Comunitat Valenciana té el dret a avaluar-se en qualsevol de les dos llengües cooficials que reconeix l'Estatut d'Autonomia, el valencià i el castellà.
Així ho reconeix una sentència de la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que ha estimat, parcialment, el recurs interposat per un estudiant que cursa un mòdul d'FP de tècnic en emergències sanitàries en un institut de València i que havia demanat usar tant oralment com per escrit el castellà en unes proves d'avaluació.
La sala ha aplicat en esta sentència la doctrina del Tribunal Constitucional en matèria de cooficialitat lingüística i la seua translació a l'àmbit educatiu, i ha anul·lat, per tant, la resolució dictada per la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria d'Educació el 25 de maig de 2022.
“El recurrent gaudeix de la possibilitat d'utilitzar el castellà en els exàmens d'avaluació, en virtut de la cooficialitat que regeix en el nostre Estatut”, dictamina el Tribunal i afegeix: “Encara més, cal afirmar que igual s'hauria reconegut si en lloc del castellà s'haguera triat la llengua valenciana, l'opció com a tal continuaria sent lliure, neutra i bidireccional”, afegeix a continuació.
La sala destaca a més que en el cas analitzat, l'avaluació en castellà es referia a dues matèries no lingüístiques, com dotació sanitària i assistència, i estes proves “poden tindre efectes externs al centre on es cursen, així com futurs”, per la qual cosa és lògic que “hagen de ser efectuades en la llengua amb la qual major comoditat tinga a fi d'expressar els seus coneixements”.
La sentència, notificada ahir dijous a les parts no és ferma, i pot ser recorreguda en cassació davant el Tribunal Suprem.