El TSJCV suspén cautelarment l'ensenyament per àmbits obligatori a 1º d'ESO

L'alt tribunal atén un recurs d'UGT contra l'agrupació de matèries que Educació pretenia establir de forma general en el primer nivell de Secundària

Membres de la UGT a la Ciutat de Justícia de València el dia que presentaren el recurs
Membres de la UGT a la Ciutat de la Justícia de València el dia que presentaren el recurs / Europa Press

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha acordat la suspensió cautelar de l'article 11.3 del decret de 5 d'agost del Consell, de regulació de l'ordenació i el currículum d'Educació Secundària Obligatòria. La decisió deixa sense efecte l'agrupació obligatòria per àmbits de coneixement per al primer curs de l'ESO, que segons el decret s'havia d'aplicar "per al primer curs de l'etapa a tots els centres educatius sostinguts amb fons públics degudament autoritzats". 

L'alt tribunal valencià ha dictat aquesta mesura cautelaríssima en una resolució emesa aquest dimecres arran d'un recurs presentat pel sindicat UGT PV, en apreciar la "immediatesa i urgència de temps", perquè el curs comença el 12 de setembre. La sala vol "evitar els perjudicis derivats" de l'aplicació del decret en cas que finalment la sentència siga estimatòria i "sortejar resultats nocius i irremeiables per a la comunitat educativa, que es produirien en el cas de no acceptar o acollir tal suspensió". Acorda la mesura sense prèvia audiència de la Conselleria d'Educació i dona a l'administració autonòmica un termini de tres dies per a presentar-hi al·legacions.  

El sector d'Ensenyament d'UGT PV, promotor del recurs contra l'ensenyament per àmbits, ha assenyalat en un comunicat que la Conselleria d'Educació "ha de complir de manera immediata la decisió judicial, ja que amb aquesta suspensió es restableix el dret de l'alumnat a rebre una educació de qualitat, del professorat a impartir les matèries de les quals és especialista i per a les quals està degudament qualificat, i dels centres educatius a l'autonomia organitzativa i pedagògica".

UGT ha explicat que "sempre ha rebutjat l'agrupació forçosa de matèries en els àmbits educatius, ja que implica que el mateix professor o professora haja d'impartir la matèria de la qual és especialista i la resta de matèries que s'integren en l'àmbit". En aquests àmbits, bàsicament una (general, amb agrupació heterogènia de matèries) o dues (sociolingüístic i científic-tecnològic) "s'inclouen i agrupen matèries molt diverses".

Serà voluntari

En tot cas, subratlla que la decisió judicial adoptada "només suspén cautelarment l'obligació i imposició generalitzada en tots els centres educatius", és a dir, "l'agrupació forçosa de matèries en 1r d'ESO". No impedeix, no obstant això, "que els centres, el professorat i els equips docents que ho consideren, amb recursos i la codocència garantida, puguen organitzar voluntàriament la impartició de les matèries agrupades per àmbits de coneixement".

La Generalitat presentarà al·legació

L'Advocacia de la Generalitat està preparant el corresponent escrit d'al·legacions en el qual es demana l'alçament de la mesura. Les al·legacions es presentaran davant l'alt tribunal abans que acabe el termini de tres dies establit per la secció quarta de la sala contenciosa administrativa.

Segons han informat fonts del departament dirigit per Raquel Tamarit, en l'escrit d'al·legacions, l'Advocacia de la Generalitat demanarà l'alçament d'aquesta mesura suspensiva perquè l'ensenyament per àmbits en aquesta etapa "no és una mesura nova que s'aplica per primera vegada el pròxim curs i, per tant, la seua entrada en vigor puga lesionar cap dret".

També et pot interessar

stats