Turismofòbia o resistència veïnal? La ciutadania es rebel·la contra la massificació

El sector hoteler demana no demonitzar el turista i apostar per la regulació, mentre que el veïnat reivindica les ciutats per als residents

Manifestació en contra de la massificació turística organitzada per Alacant, on vas? / Reuters

Rodes de bicicleta punxades, cadenats amb codi vandalitzats o pisos turístics assenyalats. Les manifestacions contra el turisme massiu han repuntat durant l'estiu a la Comunitat Valenciana i en bona part de l'estat espanyol. Unes accions que comparteixen un clam comú, expressat majoritàriament en anglés: "Tourist, go home".

L'estiu començava amb la façana d'un nou hotel de Benimaclet amb taques de pintura per a fer patent que el negoci no era benvingut al barri. A principis de juliol col·lectius veïnals feien una assentada davant de la Llotja de València per a protestar contra l'ocupació de l'espai. I només uns quants dies després, a Alacant, la primera marxa en contra del turisme massiu va eixir als carrers de la ciutat per a mostrar el rebuig contra el model turístic.

"El que nosaltres defensem i volem posar en valor és l'activitat regulada del turisme", assenyala Maite García, secretària general d'Hosbec. "El turisme pot estar ordenat, el secret està en l'equilibri entre el resident i el turista", afegeix. Així i tot, en Hosbec no volen parlar de turismofòbia, però reconeixen que estan enllestint una campanya que veurà la llum en les pròximes setmanes i que posa el focus en el resident que també és turista.

Per la seua banda, associacions veïnals i col·lectius demanen “un canvi real en la gestió urbana i en el model socioeconòmic” de les ciutats. Denuncien la pujada de preus del lloguer, l'augment de pisos turístics i l'eliminació de negocis i bars de tota la vida, però també la precarietat del sector.

En plena polèmica pel paper del turista, el Consell ha posat en marxa un nou decret sobre habitatges turístics a la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de donar "seguretat jurídica" al sector i a la ciutadania, segons assegura la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes.

L'administració valenciana ha començat a regular este mercat per a evitar arribar a extrems com els que s'han viscut a Barcelona, on els antituristes disparaven amb pistoles d'aigua als visitants asseguts a les terrasses. Una acció que va tindre ressò internacional i va fer que fins i tot The New York Times desaconsellara visitar la ciutat, mentre que The Times la descrivia com una destinació hostil.

També et pot interessar

stats