Turquia avança que vetarà una possible entrada de Suècia i Finlàndia a l’OTAN
Afirma que ambdues nacions donen suport a activistes kurds i altres persones que Turquia considera terroristes
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha dit aquest divendres que el seu país no és favorable a l’entrada de Finlàndia i Suècia en l'OTAN, al·ludint que presumptament ambdues nacions donen suport a "terroristes".
"Seguim atentament els esdeveniments relacionats amb Suècia i Finlàndia, però no en tenim una opinió favorable", ha dit Erdogan als periodistes.
Per a l'entrada d'ambdós dos països es necessita el vistiplau de tots els membres de l'Aliança, de la qual Turquia forma part. El líder turc ha explicat la seua oposició argumentant que Suècia i Finlàndia donen suport a activistes kurds i a altres persones que Turquia considera "terroristes".
"Els països escandinaus són com cases d'hostes per a les organitzacions terroristes. Vaig fins i tot més enllà, ells (els terroristes) també tenen espai en els seus parlaments", ha sostingut Erdogan.
Suècia i altres països nòrdics han criticat en nombroses ocasions Turquia per la vulneració de drets humans de la minoria kurda i han donat asil a persones crítiques amb el president islamista turc.
No repetir l’error de Grècia
Erdogan també ha assenyalat que no vol repetir l'"error" de l'entrada de Grècia en l'OTAN, perquè després Atenes va usar l'Aliança contra Turquia, assegura. "Els governs anteriors cometeren errors sobre l'OTAN amb Grècia. Ja coneixem l'actitud de Grècia cap a Turquia. No volem cometre un segon error", ha assegurat.
Encara que tots dos països –enemics històrics– van entrar en l'OTAN el 1952, Grècia va abandonar el comandament militar de l’Aliança després d'acusar-la de no impedir la intervenció turca de 1974 a Xipre. Turquia no va alçar el seu veto a la tornada de Grècia a l'estructura militar de l'Aliança fins a 1980.