La UA reivindica la legitimitat del grau de Medicina i els drets de l'alumnat

La rectora, Amparo Navarro, qualifica de "confusa" la posició del Consell i rebutja l'oferta d'estudis compartits amb la Universitat Miguel Hernández

El campus de la Universitat d'Alacant, en una imatge d'arxiu
El campus de la Universitat d'Alacant, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El consell de govern de la Universitat d’Alacant (UA) ha refermat la continuïtat del grau de Medicina. En una sessió extraordinària, l'òrgan ha aprovat per una unanimitat una declaració en defensa de "la legitimitat i la legalitat" del grau i dels drets dels 172 alumnes matriculats en primer i segon curs. Esta afirmació suposa alhora un rebuig a compartir els estudis amb la universitat veïna, la Miguel Hernández d'Elx, com proposa el Consell.

El pronunciament té lloc després del recurs judicial contra la represa dels estudis que ha interposat la UMH i el fet que l'Advocacia de la Generalitat Valenciana haja advertit d'irregularitats en l'expedient de concessió del grau, emés per l'anterior Consell en temps del Botànic. Apel·lant a estos suposats defectes de forma i a una obligació de "neutralitat" en el procés, el passat dos d'agost, la Generalitat va anunciar la retirada de la causa, fins ara alineada en la defensa de la recuperació dels estudis de Medicina que va decretar el govern de Ximo Puig.

En paral·lel a la reunió dels responsables universitaris, el nou president de la Generalitat Carlos Mazón ha insistit en la posició dels últims dies, en defensa del grau i prometent cobertura a l'alumnat ja inscrit però amb crítiques a la rectora, Amparo Navarro, "per no seure a taula". La Generalitat proposa un campus interuniversitari de medicina a la província, compartit entre la UA i la UMH, que segons Carlos Mazón millorarà les oportunitats de l'alumnat. El cap del Consell va garantir dilluns la continuïtat del grau, independentment del desenllaç de la causa judicial, una posició en què ha insistit este dimarts.

En la roda de premsa posterior a la reunió del consell de la UMH, la rectora declara que se sent "confusa" per les paraules de Mazón. "Les declaracions del president semblen tranquil·litzadores, però plantegen una certa incongruència quan al mateix temps planteja sol·licitar l'aplanament del procés i la nul·litat del títol. Ens planteja dubtes de si parla del grau de Medicina en la UA, tal com el coneixem, o d'un grau interuniversitari compartit amb la UMH, que implicaria modificar tots dos", ha afirmat Navarro. La UA s'oposa a la segona possibilitat, que la rectora ha arribat a descriure com "un fet estrany", ja que, segons Navarro, esta situació s'aplica només en postgraus, estudis innovadors o amb baixa demanda d'alumnes, circumstàncies que no es donen en este cas, i mai en graus que ja han començat. La decisió de compartir els estudis, ha dit, "és de tal calat que soc incapaç de dir que es puga fer i que la UA vulga".

Navarro ha dit que, en les dos reunions amb Educació, el conseller li ha plantejat fer graus compartits de Medicina i Infermeria, responsabilitat que la UA es nega a assumir si no hi ha garantia d'autonomia. En l'última reunió, el 2 d'agost, segons la rectora, José Antonio Rovira li va comunicar que la Generalitat "havia decidit aplanar-se per a eixir-se del procediment i ser neutral". "Els vaig recordar que l'aplanament del procés no era neutral, sinó que significava posicionar-se en les reivindicacions de la UMH. I, en efecte, l'escrit que hem rebut sol·licita l'aplanament i l'anul·lació parcial del decret que va autoritzar el grau de Medicina" (de la UA), ha manifestat.

En comunicat, el consell de govern assegura que la UA "estarà sempre oberta a col·laborar amb altres institucions, si bé no pot pronunciar-se sobre propostes de les quals no coneix ni les línies generals ni els detalls del plantejament". Diu que l'ampliació de l'oferta formativa dels estudis de Medicina "només persegueix sumar" en sintonia amb les necessitats de la província.

En la mateixa línia, la rectora ha dit que la Universitat va activar el grau en un moment propici "d'alta demanda, per a "sumar de veritat", aportant més oferta formativa i coordinant les de pràctiques amb la UMH i el Consell. "Les universitats mai no s'han convertit en garants dels títols que sol·liciten unes altres", ha afirmat Navarro. "Pensem que, si som més, aportem més, no si som menys. Si no tenim medicina no podem compartir medicina", ha raonat.

La hipotecà desaparició del grau de Medicina de la UA no beneficiaria ni la nostra província ni el sistema sanitari i universitari

"L’oferta del grau de Medicina en la UA no sols no perjudica altres universitats, sinó que, si desapareix, no beneficiaria ni la nostra província ni el sistema sanitari i universitari", indica el comunicat de la UA. "El grau de Medicina no li ha llevat tampoc finançament a la resta d'universitats, i menys a la UMH", ha afegit la rectora, que assegura que el centre garanteix la solvència i l'estabilitat econòmica dels estudis gràcies als 1,5 milions de finançament extraordinari del govern espanyol, que ha invertit en la contractació de professorat i en la construcció d'una aula d'anatomia i dissecció.

Un conflicte dels anys 90 judicialitzat des del 2023

El conflicte pels estudis universitaris de Medicina a Alacant es remunta al mes de desembre de 1996, quan el Consell d'Eduardo Zaplana va decidir amputar els estudis de Medicina de la UA i activar-los a la Universitat Miguel Hernández d'Elx, un centre que la Generalitat acabava de crear. 27 anys després, una altra decisió del Consell de Ximo Puig va reactivar Medicina al centre d'origen, i la Miguel Hernández va recórrer en contra davant de la justícia. 

La Universitat d'Alacant va tornar a impartir el grau de Medicina el curs 2023-2024, després d’haver rebut l’autorització del Consell de la Generalitat, els avals de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i l’Acreditació (Aneca) i l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospecva (AVAP).

El consell de govern recorda que, el 2 de juny, el TSJCV va desestimar la sol·licitud de la UMH de suspensió provisional del decret que n'autoritzava la implantació, la qual cosa va permetre tirar avant els estudis.

També et pot interessar

stats