Europa comença a llevar-se la mascareta
L'alçament de l'obligació en interiors a Dinamarca, i en exteriors a Bèlgica i Àustria, espenta el debat sobre l'alleujament, a curt termini, d'aquesta mesura preventiva
La millora epidemiològica i els avanços en la campanya vacunació, amb la meitat de la població europea almenys amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus, ha intensificat el debat sobre la fi de la mascareta. L'epidemiòleg Fernando Simón ha anticipat que la fi està pròxima, "al juliol o abans" almenys en exteriors, i que es farà de manera gradual; una possibilitat per la qual aposta, des de fa setmanes, autonomies com la Comunitat Valenciana, que demanarà en la pròxima reunió interterritorial de Sanitat l'alçament de l'obligació en platges i espais naturals. El debat, de plena vigència a Espanya, que manté una de les normatives més exigents sobre l'ús de la mascareta, està superat ja en altres països de la Unió Europa, que ja han relaxat o eliminat l'obligació com a part de la desescalada.
Dinamarca: sense mascareta en interiors
Dinamarca ha sigut el primer país a eliminar la mascareta en espais interiors. Des de d'aquest 10 de juny deixarà de ser un requisit en supermercats, botigues i centres comercials i només es demanarà per a passatgers que vagen drets en transport col·lectiu, exigència que desapareixerà l'1 de setembre.
Països nòrdics: sense obligació als exteriors
Com a la resta de països nòrdics a Dinamarca la mascareta no ha sigut mai obligatòria en exteriors, sinó recomanable. Suècia i Finlàndia condicionen l'ús a l'evolució de la pandèmia en cada regió. L'aconsellen si no es pot mantindre la distància de seguretat de dos metres, a l'espera de la prova de la Covid-19, als aeroports i en el trànsit des de regions amb més risc.
Alemanya, només en interiors i al transport públic
La mascareta tampoc ha sigut obligatòria al carrer a Alemanya en cap moment, encara que la recomana quan no es puga mantindre la distància de seguretat. Només s'exigeix al transport públic i a l'interior d'espais públics. El ministre de sanitat alemany, Jens Spahn, s'ha mostrat favorable a la reducció gradual a curt termini, començant per exteriors, sense posar data.
Bèlgica i Àustria, els primers a alçar la restricció al carrer
Bèlgica va alçar el passat 9 de juny l'obligació d'emprar la mascareta en espais oberts, llevat en zones molt concorregudes, com els mercats i els centres comercials. Un pas més en la desescalada cap a la normalitat al qual l'endemà s'hi va sumar Àustria, que ha alçat la recomanació de la mascareta al carrer. El país debat la possibilitat de llevar l'obligació de tapar-se la boca en espais tancats a partir de l'1 de juliol.
Espanya, França, Grècia i Itàlia, entre les més restrictives
L'ús de màscares facials és obligatori tant en interiors com en exteriors a Espanya, Itàlia, Grècia o França, encara que en totes es debat sobre l'alçament de les restriccions. En les últimes hores, per exemple, el director francés de Salut Pública, Jérôme Salomon ha avançat que la mesura es podria alçar l'1 de juliol en exteriors, encara que anticipa que la mantindrà encara en espais públics interiors pel risc de contagi.
Portugal: a l'estiu amb mascareta
A Portugal, on la mascareta continua sent obligatòria en interiors, passaran un altre estiu portant-la. La setmana passada el govern lusità va aprovar el projecte de llei que va renovar l'obligació als espais públics durant 90 dies més.
Israel, pionera a alçar l'obligatorietat
Fora de la UE, diversos estats han posat fi a l'obligació de portar mascareta. Israel va ser pionera al món, i va alçar la restricció en exteriors el 18 d'abril, quan havia completat el cicle de vacunació a més de la meitat de la població. Des del 13 de maig als Estats Units tampoc cal portar mascareta ni mantindre la distància social, llevat d'alguns espais, si s'ha rebut la immunització completa. Al Regne Unit tampoc és obligatòria des del 22 d'abril al carrer. Només s'ha de posar al transport públic i a l'interior de les botigues.