Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

La UE prohibirà d'ací a 2029 els aromes de fum emprats en les papes amb sabor de pernil

Brussel·les aprova una normativa amb un horitzó de cinc anys per a retirar del mercat tots els productes que porten estos additius perquè s'ha demostrat que eleven el risc de patir malalties com ara el càncer

Fi de les papes amb sabor a fum / À Punt NTC

La Unió Europea ha aprovat un document que fixa una forqueta de tres anys (2026-2029) per a prohibir la utilització dels aromatitzants que donen als aliments el sabor de fumat. Diversos estudis han acreditat ja científicament el perill que suposen per a la salut estos additius, que s'empren en multitud de productes, perquè eleven el risc de patir malalties greus com ara el càncer. Un dels més coneguts, i el que ha fet saltar totes les alarmes de la població, són les populars papes amb sabor a pernil. ¿Haurem de dir adeu a este aperitiu?

La resposta curta és que no, no tenen per què desaparéixer. Simplement, hauran de replantejar la recepta, perquè no podran elaborar-se tal com les coneixem ara mateix, amb el característic gust de fumat. Però en cap cas és cert que Brussel·les haja prohibides, o vulga prohibir, la venda d'estes papes. Així ho ha desmentit la representació espanyola de l'entitat comunitària en les xarxes socials.

El que ha passat en realitat és que la Comissió Europea ha decidit no renovar l'autorització d'algunes substàncies a través de les quals s'aconsegueix el sabor fumat pels efectes perjudicials que ja s'ha demostrat que tenen per a la salut en les avaluacions necessàries per a comercialitzar-los. "Poden incrementar l'aparició de càncer entre els consumidors o, fins i tot, tindre efectes mutàgens que repercutisquen en les generacions futures" ha alertat en declaracions a À Punt NTC Yolanda Picó, catedràtica de Nutrició i Salut Pública de la Universitat de València.

Així, la CE ha establit l'1 de juliol de 2026 i 2029 com les dates límit, fins a les quals es podran continuar posant en el mercat determinades categories d'aliments que continguen algun d'estos aromes l'ús dels quals ha prohibit. Més enllà de les papes, molts altres aliments com carns fumades, peix, mol·luscos, crustacis, sopes, salses, begudes, gelats i dolços també contenen estes substàncies, però la gent fins ara no sabia que eren roïnes per a la salut.

Per al formatge i els productes derivats, carn, peix i productes de pesca elaborats, el límit per a acatar la normativa serà l'1 de juliol de 2029, mentre que la resta hauran d'estar adaptades l'1 de juliol de 2026. Segons han explicat a Efe fonts del sector, la diferència radica en si els aromatitzants de fum s'utilitzen per a reforçar el sabor tradicional o per a reproduir-lo: en el primer cas el marge serà de cinc anys, però en el segon quedaran prohibits ja d'ací a dos.

El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ha publicat este dijous la resolució per la qual es denega la renovació de l'autorització d'estes substàncies que produeixen sabor fumat. En concret, es tracta de Fumokomp (SF-009), SmokEz C-10 (SF-005), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), Scansmoke SEF 7525 (SF-004), Scansmoke PB 1110 (SF-001), ProFagus-Smoke R709 (SF-008), Zesti Smoke Code 10 (SF-002), SmokEz C-10 (SF-005) i, finalment, SmokEz Enviro-23 (SF-006).

Segons el text, els aliments que els continguen podran continuar posant-se en el mercat en les citades dates i comercialitzar-se fins a la data de consum preferent o la data de caducitat. En aquest sentit, i respecte als dubtes suscitats sobre les conseqüències de la prohibició europea, fonts de l'Associació de Snacks —de la qual formen part marques com Risi, Pepsico, Tosfrit, Grefusa, Facundo i Rubio, entre altres— han assegurat a Efe que no desapareixeran dels lineals les papes amb sabor de pernil. Simplement, les empreses estaran obligades a eliminar els components retirats o substituir-los per altres més sans, que donen el mateix gust però de forma tradicional, per a poder continuar venent el producte.

La retirada dels saboritzants ara qüestionats, que va aprovar la CE després de pactar-ho amb els estats membres, arriba després d'un estudi elaborat per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) sobre la seua seguretat. L'organisme ja ha avaluat altres vegades estos aromes per a autoritzar-ne l'ús o no. Les últimes van ser en 2009 i 2012, quan van identificar "problemes de seguretat" per als aliments que els contenien a causa del "marge de seguretat insuficient".

També et pot interessar