Última oportunitat per a veure "el cometa del segle": quan, com i on el podràs observar

A partir d'este dissabte al capvespre el meteoroide es deixarà fotografiar per última vegada si ens trobem en les condicions òptimes

Cometa C/2023 A3 observat l'1 d'octubre sobre l'Observatori del Teide, a les Illes Canàries
Cometa C/2023 A3 observat l'1 d'octubre sobre l'Observatori del Teide, a les Illes Canàries / EFE

Estos dies els aficionats a l'astronomia tenen una cita imprescindible amb el cel. El que es coneix com "el cometa del segle", el C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas, assoleix este dissabte la seua màxima esplendor i serà possible veure'l fàcilment des de la Comunitat Valenciana, si ens trobem en les condicions de visibilitat òptimes i amb un cel nocturn ras.

El cometa prové del núvol d’Oort, als límits del sistema solar i passarà a setanta milions de quilòmetres de distància del nostre planeta i no suposarà cap risc per a nosaltres.

Per a conéixer l'origen del seu curiós nom hem de retrocedir fins al 9 de gener de 2023, quan l’Observatori Tsuchinshan (l'anomenada muntanya Porpra), a la Xina, el va descobrir. Més d'un mes després, el programa automatitzat de vigilància Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (Atlas) de la República de Sud-àfrica en va confirmar l'existència.

El cometa es va poder observar a simple vista a finals de setembre, però serà a partir d’este dissabte al capvespre quan es podrà veure de manera més clara, en l'última aparició visible des de la Terra. Segons comenta l'astrofísic i científic planetari de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC), el valencià Josep M. Trigo, la seua òrbita va permetre que es poguera observar de matinada abans de passar pel periheli i que ara a l’octubre tinguem l’oportunitat definitiva de veure’l a ull nu.

"Els cometes es diferencien dels estels en el fet que solen ser astres nebulosos i porten cua", explica Trigo. "Per tant, són més extensos que els estels, però també més difusos, per la qual cosa requereixen indrets foscos i lliures de contaminació per a observar-los".

L'expert apunta que entre el 12 i el 15 d'octubre serà possible inclús veure'l des de casa nostra, sempre que estem en un lloc fosc i sense contaminació lumínica i amb un horitzó cap a l’oest lliure d’obstacles i llums paràsites.

Aproximadament 45 minuts després de la posta de sol, segons apunta Trigo, podrem veure el cos celeste amb l'ajuda d'uns prismàtics. "A simple vista potser costarà un poc de distingir si l’objecte que veieu és un estel o el cometa. Per això, més que un telescopi, recomane utilitzar uns prismàtics lluminosos de 7x50 o de 12x50", indica l'astrofísic.

Els millors llocs de la Comunitat Valenciana per a veure el cometa Tsuchinshan- Atlas

L'interior valencià es converteix en el punt ideal per a l'astroturisme i per a veure "el Cometa del Segle". Compta, a més, amb dos certificacions de destinació turística i reserva starlight: la mancomunitat l'Alt Túria i la Terra Boval, a les comarques dels Serrans i la Plana d'Utiel-Requena de València. La distinció starlight s'encarrega d'atorgar-la la Fundació Starlight, amb el suport de la Unesco, als municipis i zones amb millor qualitat de cels nocturns i que compten amb iniciatives turístiques d'observació del cel.

La mancomunitat l'Alt Túria és, des de novembre del 2018, reserva starlight i abasta els municipis d'Ares dels Olms, Alpont, la Iessa, Titaigües, Toixa, Benaixeve i Xelva.

A Ares dels Olms hi ha, a més, tres observatoris astronòmics: l'observatori astronòmic La Cambra, seu de l'Associació Astronòmica AstroARAs, el centre astronòmic de l'Alt Túria, pertanyent a l'Associació Valenciana d'Astronomia i l'observatori astronòmic de la Universitat de València, i un centre de divulgació científica i mediambiental Big History, amb activitats centrades en l'astronomia. L'associació astronòmica AstroARAs ha organitzat, a més, este dissabte a les 20 h, una trobada a l'observatori astronòmic Alto Negro de la Iessa per a observar el cometa.

A la Plana d'Utiel-Requena també s'hi troben els miradors astronòmics de la Terra Boval, destinació starlight des del 2021. Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Xera, Fuenterrobles, Requena, Sinarques, Utiel, Venta del Moro i Villagordo del Cabriel són els nou municipis on compten amb punts reconeguts per a l'observació del cel.

A les comarques d'interior de València, Ontinyent (Vall d'Albaida) també compta amb un certificat starlight, la casa rural finca de San Agustín, que l'ha aconseguit en la modalitat d'allotjament.

Al municipi de Castelló, Culla (Alt Maestrat), Astromaestrat també ha organitzat a l'observatori astronòmic turístic del municipi, que es troba en l'ermita de Sant Cristòfol, una sessió especial per a este dissabte a les 20 h, per un preu d'entre 3 i 12 €. Però, arran de l'èxit de la convocatòria, les entrades ja estan esgotades en el seu web. L'àrea de descans Torremiró de Morella (els Ports) en el quilòmetre 68 de la carretera N-232, la Creu del Bartolo del desert de les Palmes de Benicàssim (Plana Alta), Castellfort (els Ports), el mirador d’estrelles i planisferis de Benassal (Alt Maestrat), són també llocs d'observació del cel idonis per a este cap de setmana.

Un dels punts d'Alacant privilegiats des d'on veure el cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlas és l'illa de Tabarca que, a més, compta amb el certificat paratge starlight des del 2022 per les seues condicions per a l'observació astronòmica. També poden observar-lo des del mirador de Tàrbena i l'àrea recreativa A Pou, tots dos al municipi de la Marina Baixa, que treballa per a atraure turisme astronòmic.

Si no voleu perdre una oportunitat única, no vos encanteu, perquè una vegada el cometa haja passat, s'allunyarà per internar-se en les remotes regions del sistema solar.

També et pot interessar

stats