Un 23% dels menors ha rebut sol·licituds sexuals d’adults en internet, alerta la UNIR
Segons un estudi de la Universitat Internacional de La Rioja, un 14% dels adolescents ha arribat a interactuar amb les persones adultes que els han interpel·lat
Un 23% dels menors ha rebut sol·licituds sexuals per part de persones adultes a través d’internet, i un 14% hi han mantingut alguna interacció. Així es desprén d’una investigació liderada pel grup de Ciberpsicologia de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) en col·laboració amb la Universitat del País Basc, la Universitat de Deusto i la Universitat de Barcelona.
En l’estudi han participat 1.029 estudiants de tot Espanya d’entre 12 i 15 anys (un 57% xiques i un 43% xics) que han estat consultats en tres moments al llarg del temps (desembre 2017, maig 2018 i gener 2019) en el que s’anomena un estudi longitudinal.
Durant aquest temps, un de cada quatre va reportar haver sigut contactat amb fins sexuals per una persona adulta a través d’internet, i un de cada deu va arribar a interaccionar amb aquesta persona major d’edat, per exemple, compartint alguna foto o vídeo d’índole sexual o a través de la càmera i, fins i tot, mantenint trobades sexuals en persona.
La investigació analitza la prevalença del problema i la incidència (nous casos al llarg del temps d'estudi). Durant els tretze mesos de duració de l'estudi, els investigadors van detectar aproximadament un 10% de casos nous tant en les sol·licitacions com en les interaccions amb finalitats sexuals de majors d'edat cap a menors a través d'internet.
La investigació també mostra que ser víctima estable d’aquests tipus d’abús redueix significativament la qualitat de vida en relació amb la salut dels menors.
Els resultats indiquen que hi ha una major proporció de xiques “víctimes estables” (63 per cada 6 xics), i que les víctimes noves que van apareixent al llarg de l’estudi també són més xiques (92 enfront de 52). Generalment, hi ha tres vegades més casos de “víctimes noves” (144) que de menors que han deixat de patir assetjament.
Necessitat de formar les famílies
L’estudi confirma i amplia el coneixement sobre un problema prevalent i preocupant en el nostre context educatiu i social, indica Jéssica Ortega-Barón, investigadora del Grup Ciberpsicología de la Universitat Internacional de La Rioja. A més, des de l'enfocament donat a l'estudi han pogut saber que també hi ha un conjunt de menors que són victimitzats de manera estable "i això té conseqüències importantíssimes per a ells", explica.
En aquest sentit, l’investigador principal del grup, Joaquín González Cabrera, afirma que la salvaguarda i protecció de la infància i l'adolescència és tasca de tots i aquestes dades reclamen una vegada més la necessitat de formar les famílies perquè realitzen “una mediació parental en línia activa”. González també apel·la als poders públics, perquè doten de recursos als centres educatius per a abordar aquesta realitat en el marc de l'acció tutorial, amb la finalitat d'ajudar a la prevenció o detecció.