Un àcid gras en la carn de boví i en els lactis millora la resposta immunitària al càncer
Un estudi suggereix que com a suplement dietètic podria ajudar, però subratlla que no protegeix de la malaltia
La carn de boví, el corder i els productes lactis contenen un àcid gras que millora la capacitat de les cèl·lules immunitàries per a combatre tumors, segons un estudi realitzat en ratolins i amb anàlisis de mostres de pacients. El treball, publicat en la revista científica Nature assenyala que l'àcid transvaccènic (TVA), present en la carn i els productes lactis d'animals de pastura com vaques i ovelles, millora la capacitat de les cèl·lules T CD8+ per a infiltrar-se en els tumors i eliminar-ne les cèl·lules canceroses.
No obstant això, l’estudi no s'ha d'agafar com a excusa per a menjar més hamburgueses amb formatge i pizza, assenyala la Universitat de Chicago, que signa el treball. Més bé indica que els complements nutricionals com el TVA podrien utilitzar-se per a promoure l'activitat de les cèl·lules T.
Els ratolins de l'estudi, alimentats amb una dieta enriquida amb TVA, reduïren significativament el potencial de creixement tumoral de les cèl·lules de melanoma i de càncer de còlon, i va augmentar la capacitat de les cèl·lules T CD8+ per a infiltrar-se en els tumors. Per la seua banda, els pacients de limfoma tractats amb cèl·lules CAR-T amb nivells més alts de TVA tendiren a respondre millor al tractament.
Així, l'estudi suggereix que el TVA podria fer-se servir com a complement dietètic en diversos tractaments contra el càncer basats en cèl·lules T. Jing Chen, la directora de l'estudi, assenyala que és “important determinar la quantitat optimitzada del nutrient en si, no la font alimentària”. En aquest sentit, la investigadora recorda que cada vegada hi ha més proves sobre els efectes perjudicials per a la salut de consumir massa carn roja i lactis, i agrega que tenen dades preliminars que indiquen que hi ha nutrients d'origen vegetal podrien fer el mateix.