Un ancià desallotjat: "Del que abastava la vista, no queda res en absolut"
Pena, angoixa i incertesa: el veïnat desallotjat espera rebre l’avís per a poder tornar a casa
Enmig de la situació crítica de l’incendi forestal originat aquest dijous al terme municipal de Vilanova de Viver (Alt Millars), que ha calcinat ja 3.000 hectàrees, el veïnat i els treballadors dels pobles desallotjats viuen amb incertesa, pena i angoixa l'avanç de les flames. Encara que estan agraïts que no hi haja hagut víctimes humanes, lamenten que el pitjor és la pèrdua del seu entorn natural, “l'única herència” que podien deixar.
Un ancià desallotjat d'una de les huit poblacions i pedanies per l'incendi de Vilanova de Viver lamentava aquest divendres l'estampa provocada per les flames a la zona afectada pel foc i, en concret, a la Pobla d'Arenós. "El terme el vaig veure cremant tot", resumia. L'ancià va ser desallotjat junt amb sis o set majors i ell, en concret, va baixar amb el seu cotxe i va haver de deixar les seues mascotes a casa. "Del que abastava la vista, no quedava res en absolut", ha resumit aquest veí, que s'ha criat a la zona i ha explicat que ha viscut molts incendis en la seua vida i, de fet, a Vilanova de Viver n'ha apagat molts. "Gràcies a Déu, no ens ha passat res, però, com ara, en la vida", ha resolt, i ha apuntat que, a pesar que hi ha hagut molts efectius treballant per a extingir l'incendi, "se'ls ha apoderat i s'han cremat molts quilòmetres, tot el Millars", ha lamentat.
La mateixa impotència l'ha viscut Eliazar, veí de la Font de la Reina i propietari de més de 300 caps entre cabres i ovelles. “Està tot perdut” ha lamentat, a punt de plorar, després de demanar a les autoritats que l’acompanyaren a buscar els seus animals, als quals els ha obert la tanca en veure les flames. “Els he obert i se n'han anat corrent, muntanya amunt” ha recordat amb tristesa. “Jo sent que ho perd tot” ha lamentat. De moment, els efectius de la Policia Nacional no l'han deixat anar a buscar els animals.
Unes 1.500 persones han sigut desallotjades, encara que de moment els nuclis urbans no s'han vist afectats per les flames. D’aquestes, un centenar han tractat de descansar durant la nit als albergs que ha instal·lat Creu Roja a Sogorb (Alt Palància) i Onda (Plana Baixa), però aquest divendres han sigut mobilitzades a entorns més còmodes, com el càmping de Navaixes, on també han acudit els veïns de Montanejos. Al seminari de Sogorb estan tots els veïns de la Pobla d'Arenós. Altres persones han preferit refugiar-se temporalment en hotels tant de Sogorb com d'Altura. En la seua majoria, les persones desallotjades es troben a casa de familiars i amics.
El personal de l'Ajuntament de la Pobla d'Arenós ha tirat una mà per a organitzar sopars i fer entrepans mentre hi arribava Creu Roja. Una d’elles ha sigut Lola Roger, que veu la situació “difícil” i “complicada”, amb quatre nuclis urbans i un 96% del terreny “que era forestal, amb uns paratges de gran valor mediambiental” ha descrit entre llàgrimes, parlant ja en passat del seu paisatge.
Mari Carmen, una altra veïna de la Pobla, ajudava al bar quan “va començar a entrar gent molt nerviosa alertada de com es veia ja el foc, molt a prop”. Santiago García, també veí, ha rememorat la celeritat dels dos desallotjaments, primer el del seu poble, després de Montanejos: “Ens van demanar que agafàrem alguna cosa, però amb moltes incerteses”.
Però Montanejos no s'ha quedat completament buit. Rafael Aleixandre, veí del municipi, ha explicat que té un familiar que no ha volgut eixir del poble. “La meua tia segueix allí, perquè ha dit que no vol anar-se’n, passe el que passe i que no veu perill" ha admés. "Si la Guàrdia Civil m'autoritza, jo pujaré per ella, perquè la meua consciència no em permet deixar-la ahí", ha afegit, convençut.
Els veïns de la Pobla d'Arenós hi poden anar puntualment aquesta vesprada a donar menjar als animals o recollir aquells que, amb la urgència, van haver de deixar arrere. Preocupa la situació d'una explotació de bestiar boví, que no pot ser evacuat i que confien que sobrevisca a les flames.
Les classes a Montanejos es van interrompre sobtadament aquest dijous a la vesprada. Així ho ha contat Amparo Blay, professora de l'institut de secundària de Montanejos. El cap d'estudis els va comunicar vora les 16:30 hores que els xiquets de la Pobla d'Arenós, La Monzona i Los Calpes no podien tornar a les seues cases i que anirien a recollir-los. Blay ha explicat amb emoció que el centre, que “funciona molt bé i és preciós”, fa molts projectes mediambientals, on els xiquets “cuiden els seus animals, les seues famílies i treballen al camp”, i ha llançat un desig: “Esperem que es recuperen les coses”.
María Teresa Navarro, veïna de Montant, ha reconegut que es va resistir molt a eixir de la seua casa i s’ha allotjat a casa de la seua neta. Navarro també ha lamentat l’estat sec de la muntanya.
Els veïns i veïnes de Vilanova es reuneixen, xarren i miren amb cares apesarades les imatges del perímetre del foc que els arriben al telèfon, mentre es lamenten de tota la massa forestal cremada i viuen amb la incertesa de com serà la volta. De moment, tot pareix indicar que hauran d’esperar. Així ho ha informat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, des del centre de comandament avançat. “Les persones evacuades hauran d'estar fora de les seues cases les pròximes 24 o 48 hores. Són decisions difícils i, per damunt de tot, cal protegir la vida de les persones”, han recordat també des del servei d’Emergències de la Generalitat.